Srijeda
30.01.2019.

Nezadovoljstvo rezovima u kulturi
Extra_large_gmwzxabtegagebi-800x450-nopad
Foto: Dosta je rezova
A+ A-

Inicijativa Dosta je rezova, nastala kao rezultat nezadovoljstva zbog smanjivanja javnih sredstava za kulturu i netransparentnosti njihove dodjele, organizira tim povod prosvjed ispred Ministarstva kulture.

Inicijativa poziva umjetnice/ke, radnice/ke u kulturi te solidarne građanke i građane na prosvjed u ponedjeljak, 4.2. u 15 sati ispred Ministarstva kulture.

Poruka Inicijative Ministarstvu kulture glasi: "Rezovi nisu razvojna mjera. Rezovi su sredstvo discipliniranja i ušutkavanja. Za kulturu koja pripada svima! Dosta je rezova!"

1. "Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama."

2. "Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava."

3. "Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje."

4. "Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.”

5. "Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike."

Peticiju možete potpisati ovdje.

Ministarstvo kulture odgovorilo je da je proračun Ministarstva povećan i u apsolutnom iznosu i u postotku te da ne stoji tvrdnja da se provode rezovi, navodi Hina.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.