Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nakon smrti autora

Large majstor i margarita   jameson fink
Četvrtak
29.08.2013.
Povodom medijskih priča o skorom objavljivanju dosad nepoznatih Salingerovih djela, novine The New Republic napravile su popis drugih uspješnih posthumno objavljenih romana. Većinu ovih romana autori nažalost nikad nisu stigli dovršiti, ali unatoč nedovršenosti, radi se o hvaljenim i popularnim romanima.
Tu spadaju 2666 Roberta Bolaña, Prvi čovjek Alberta Camusa, Blijedi kralj Davida Fostera Wallacea i uzbudljivi kriminalistički roman Charlesa Dickensa Misterij Edwina Drooda koji zbog nedostatka razrješenja već desetljećima frustrira čitatelje. 
Zanimljivi su i romani koji su dovršeni za života autora, ali koji su iz raznih razloga objavljeni tek nakon njihove smrti. Tako je Northanger Abbey kronološki prvi roman Jane Austen, ali zbog odbijenice njenog urednika, roman je objavljen tek nakon njene smrti. I remek djelo Mihaila Bulgakova Majstor i Margarita teško se probilo do tiskanog izdanja: Bulgakov je spalio prvi rukopis romana, zatim je deset godina pisao novu verziju da bi završio djelo tek četiri tjedna prije svoje smrti. Međutim, zbog cenzure Sovjetskog Saveza, roman je objavljen tek 1967., skoro 30 godina nakon autoreve smrti, i to u cenzuriranoj verziji. Originalna verzija prvi je put objavljena 1973. 
Naposljetku, E.M. Forster namjerno nije za života objavio roman Maurice koji prati ljubavne avanture dvojice muškaraca. Djelo je napisao 1913. i držao ga skrivenog skoro 60 godina. Na rukopisu se nalazi autoreva bilješka: "Može se objaviti, ali vrijedi li toga?".
Popis svih romana i druge zanimljive pojedinosti vezane uz njihov nastanak i objavljivanje možete pročitati ovdje
izvor: The New Republic
foto: Jameson Fink (prizor iz Majstora i Margarite)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu