Page arrow

Nagrada Impac

Large houellebecq
Srijeda
10.04.2013.

Impac Dublin Award književna je nagrada o kojoj glasanjem odlučuju knjižnice iz cijelog svijeta. Svaka knjižnica iz glavnog ili većeg svjetskog grada ima pravo na jedan glas, a romani s najviše glasova ulaze u uži krug u kojem žiri odlučuje o konačnom pobjedniku.

U ovogodišnjem užem krugu nalazi se deset romana: Iz usta kita (islandski autor Sjón), Caesarion (Nizozemac Tommy Wieringa), Što brže hodam, to sam manji (norveška debitantica Kjersti Skomsvold), Čist (Britanac Andrew Miller), Grad Bohane (Irac Kevin Barry), Buda na tavanu (Amerikanka Julie Otsuka), Arthurova tragedija (Amerikanac Arthur Phillips), Swamplandia! (Amerikanka Karen Russell) i dva favorita: 1Q84 (Japanac Haruki Murakami) te Mapa i teritorij (Francuz Michel Houellebecq).

Dublinska knjižničarka Margaret Hayes izrazila je zadovoljstvo što se u užem krugu nalazi toliki broj prijevoda na engleski jezik.

Pobjednik, koji će biti objavljen 6. lipnja, dobit će nagradu od 100.000 eura koju su u prošlosti dobivali Colm Tóibin, Orhan Pamuk, Herta Müller, ovogodišnji kandidati Miller i Houellebecq, te drugi autori.

Ukoliko je pobjednička knjiga prijevod na engleski, pisac dobiva 75.000 eura, a prevoditelj 25.000.

izvor: The Guardian
foto: La Pollera (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu