Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Mrzovoljni Charles Schultz

Large 443
Utorak
23.10.2007.

Nedavno objavljena biografija Schulz and Peanuts: A Biography (HarperCollins) o autoru kultnog stripa Peanuts (Snoopy, Charlie Brown, Lucy, Linus,...) Charlesu Schultzu, iz pera Davida Michaelisa p(r)okazala je Schulza kao duboko nesretnog, antisocijalnog čovjeka koji se nalazio u neprekidnom sukobu sa sindikatom strip-crtača u Americi pedesetih godina.

Peanutsi su prošli nevjerojatno dobro kod publike te su s vremenom postali kulturalni spomenik samima sebi (poput Groeningovih Simpsona mnogo kasnije). Premda nikada nisu zaživjeli u punoj slavi na televizijskim ekranima (postoje brojni serijali, ali ni jedan ne ispunjava visoke standarde koje je postavio strip), njihova popularnost donijela je svom autoru još za života golemo bogatstvo.

Unatoč svom minimalizmu i krutom realizmu neočekivanom za dječji strip, Peanutsi su svojom vedrinom i inteligentnim humorom ulijevali 'nadu u bolje sutra' mnogim naraštajima čitateljstva od 1950. godine (kada je strip izašao) pa sve do danas. Stoga će mnogi teško prihvatiti sumorne činjenice o Schulzovom životu, dok će drugi u njima prepoznati podlogu koja je prethodila nastanku jednog od najpopularnijih anti-junaka – Charlieja Browna.

Povodom biografije, John Updike je u New Yorkeru napisao izvrstan tekst kojeg možete pročitati (ako poznajete engleski jezik) na ovom linku, dok na stranicama Jutarnjeg lista možete o istoj biografiji čitati iz pera Adriane Piteše.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu