Page arrow

Moderan pristup temi zavičaja

Large monika h M. Herceg prima nagradu (Foto: Galovićeva jesen)
Nedjelja
28.10.2018.
Festival Galovićeva jesen održao se od 23. do 27. listopada, a završnog su dana dodijeljene festivalske nagrade Fran Galović i Mali Gallović
Mali Galović namijenjen je najboljem učeničkom književnom radu na zadanu temu. Ove je godine primljeno 107 pjesama i priča o peseni, lišću i kiši. Troje nagrađenih mladih autorica su Klara Thavenet (Nesvakidašnja ljubavna priča), Rebeka Crnoja (Filomela) i Lorena Golub (Poplun se više ne odigava). 
Žiri je obrazložio da je priča Klare Thavenet pripovijedana "iz neočekivanog kuta, naime ljubavnu priču nam priča mobitel koji poput najboljeg prijatelja zna sve tajne vlasnika i ponaša se kao tajni zaštitnik." Pjesma Rebeke Crnoje "samim naslovom sugerira ozbiljnost i temu ženske patnje, u slobodnim stihovima iznosi precizne misli i jasne pjesničke slike." Naposljetku, kajkavska pjesma Lorene Golub "vjerno, intimistički i slikovito progovara o prebabi koja je otišla Gore."
Za nagradu Fran Galović za najbolju knjigu na temu zavičaja i/ili identiteta konkurirao je 61 naslov. O nagradi su zajednički odlučivali žiri i čitatelji lokalnih knjižnica. Iako je publika dala najviše glasova romanu Divljakuša Marine Šur Puhlovski, zbrojem glasova nagradu je dobila Monika Herceg za svoju debitantsku zbirku poezije Početne koordinate
Žiri navodi: "Monika Herceg svojom zbirkom na potpuno inovativan, moderan, sadržajno punokrvan te jezično i stilski neviđeno raskošan, a još uvijek komunikativan način pristupa ustvari staroj temi zavičaja i djetinjstva, i to onog tradicionalnog, ruralnog, podarujući joj novo, cifrano ruho, čime u potpunosti zaslužuje nagradu koja nosi ime velikog joj prethodnika na tome području."
Monika Herceg je tako, nakon Gorana za mlade pjesnike i nagrade Na vrh jezika, dobila i novu uglednu nagradu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu