Page arrow

Miro Gavran nagrađen u Sofiji

Large 205
Nedjelja
03.06.2007.

Na Festivalu u Sofiji koji se održavao od 28. svibnja do 1. lipnja 2007. sudjelovali su autori iz deset zemalja, a održan je pod pokroviteljstvom Kulturnog programa 2000 Europske Unije.

Nagradu Miri Gavranu na prigodnoj je svečanosti 1. lipnja uručila predsjednica peteročlanog međunarodnog žirija Karin Haller iz Austrije, naglasivši u obrazloženju da "Gavran u svome romanu vješto spaja humor s dinamičnom akcijom gradeći psihološki portret suvremene mlade generacije."

"Sretan sam što je taj međunarodni žiri prepoznao moj rad kao nešto što treba nagraditi i istaknuti," rekao je Miro Gavran u izjavi za Hinu. Naveo je da je nagrada bila dodijeljena u petak, 1. lipnja na Dan djeteta u Bugarskoj.

Gavran je istaknuo da mu je bilo zadovoljstvo sudjelovati na Festivalu, koji je bio izuzetno dobro organiziran i na kojem je imao priliku družiti se i razmijeniti iskustvo o književnosti za mlade s autorima iz deset zemalja. Dodao je da je u tih tjedan dana boravka u Bugarskoj imao pet književnih susreta na kojima se uvjerio da njegovi tekstovi dobro dopiru do bugarske publike.

Glavni junak Gavranovog romana Profesorica iz snova je četrnaestogodišnji dječak koji se zaljubi u svoju mladu profesoricu. Knjigu je prošle godine objavio zagrebački nakladnik Mozaik knjiga, a do sad je imala već tri izdanja, osvojivši čitatelje svih generacija.

Miru Gavrana je za ovu nagradu nominirao Hrvatski centar za dječju knjigu Knjižnica grada Zagreba, koji je za njegov nastup pripremio i obimni dosje na engleskom jeziku. (Hina)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu