Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Metastaze metastaziraju

Large 441
Ponedjeljak
22.10.2007.

Večeras je u Kerempuhu pretpremijera Metastaza, predstave nastale prema istoimenoj knjizi Ive Balenovića koji je na toj knjizi potpisan kao Alen Bović.

Pokušaj skrivanja iza pseudonima Balenoviću nije uspio s obzirom da mu se knjiga našla u užem izboru za nagradu Kiklop 2006. (pa je pod pritiskom medija bio prisiljen objaviti identitet) čime je propala i dobra fora mnogih koji su na pitanje: "Jesi čitao Metastaze?" odgovarali: "Da čitao, napisao!"

Od knjige do predstave bio je kratak put, a koliko će trebati do filma vidjet ćemo uskoro s obzirom da je film (koji će režirati Branko Schmidt) prošao na natječaju Ministarstva kulture.

Kao uvod u predstavu donosimo vam par kratkih odgovora koje smo od dr. Balenovića uspjeli dobiti u ginekološkoj čekaonici bolnice Merkur (šalimo se, naravno).

Koliko si sudjelovao u prerađivanju svoje knjige za teatar?
Bio sam upoznat sa svim fazama dramatizacije. Odmah mi se svidio način na koji je Boris Svrtan to napravio. Pogodio je duh romana i nastavio u istom stilu. Nisam imao nikakvih zamjerki.

Prati li scenarij radnju knjige tj. je li knjigu trebalo preraditi za potrebe Kerempuhovog 'lakšeg' repertoara? (Ima li kakvih songova?)
Scenarij uglavnom prati radnju romana. Bilo je manjih intervencija. Neka poglavlja su izostavljena, unutarnji monolozi i neki događaji su pretvoreni u dijaloge, uveden je i jedan novi lik. Ali, duh romana je ostao isti, bez imalo ublažavanja ili cenzure. Autor vrlo zanimljive muzike je Mario Mirković. Za spomenuti je i neobična scenografija koja omogućava brzu, stripovsku izmjenu scena.

Je li casting ispunio tvoja očekivanja? Kakav je Tarik u ulozi Mrtvog? Mrtvi je purger, ili nije?
Jako sam zadovoljan ekipom. Svi su vrlo uvjerljivi i mislim da su duboko ušli u likove koje igraju. Tarik je odličan u ulozi Mrtvog. Dobio je puno više prostora nego u romanu. Mrtvi je iz obitelji koja se doselila u Zagreb (iz Bosne, gdje mu brat pogiba) tako da jedini on ne govori zagrebački sleng.

Na portalu Teatar.hr možete pročitati intervju s Borisom Svrtanom režiserom predstave, a naš prvi intervju s Ivom Balenovićem povodom predstavljanja njegove knjige u Booksi na ovome linku

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu