Ponedjeljak
16.12.2019.

Maša Kolanović dobitnica nagrade 'Libar za vajk'
Extra_large_1139405
Izvor: Sa(n)jam knjige
A+ A-

Nagradu publike Libar za vajk ove je godine osvojila knjiga Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović, a čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki pripala je Neviji Matošević.

Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović, u izdanju Profil knjige zbirka je priča kojima, komentiralo se na dodjeli, autorica tekstom i crtežima oblikuje "sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanjem priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt".

Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i sedam tisuća kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, u Puli je osobno primila književnica Maša Kolanović uz Adrianu Pitešu, urednicu naklade Profil knjiga.

Nagradu Libar za vajk pulski Sajam utemeljio je prije pet godina i danas je prepoznata kao važna nagrada koja ukazuje na iznimna dostignuća hrvatskih nakladnika. Žiri koji čini četvero hrvatskih knjižara, Dražen Dabić, Vlatka Balinčić, Dragana Vujatović i Marina Habuzin, nominirao je ove godine petnaest naslova. U izbor za nagradu Libar za vajk konkurirali su knjižni naslovi hrvatskih nakladnika objavljeni između 1. listopada 2018. i 1. listopada 2019.

Publika pulskog Sajma birala je knjigu za koju vjeruje da se zbog svoje vrijednosti zaslužuje čuvati za vajk, zauvijek. Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi) i Ješa Denegri (Gorgona).

Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki, koja nosi ime znamenitog pulskog radiologa, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma, a ove je godine pripala Neviji Matošević, dugogodišnjoj fizioterapeutkinji pulske bolnice koju kroz život u nijednom trenutku nisu zaustavili kronični problemi s vidom. Danas vitalna umirovljenica redovito čita knjige tiskane na Braillevom pismu ili sluša knjige u mp3 formatu koji je naslijedio audiokasete i magnetofonske vrpce s kojima je sve krenulo 1964. godine.

Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.