Četvrtak
23.10.2008.

Marquez crno na bijelo

booksaA+ A-

Premda je Nobela za književnost dobio još 1982. godine, Gabriel Garcia Marquez uvijek je iznova aktualan – njegov roman Sto godina samoće spada među najprodavanija djela u povijesti, Ljubav u doba kolere prošle je godine doživjela ekranizaciju, a ovog je tjedna objavljena i Marquezova prva autorizirana biografija na gotovo 700 tvrdoukorićenih stranica, jednostavnog naslova Gabriel Garcia Marquez – Život, u izdanju kuće Bloomsbury.

   Ljubav u doba kolere, r: Mike Newell (trailer)

Ukoštac s opsežnom biografijom ponajboljeg kolumbijskog pisca i njegove latinoameričke verzije 'američkog sna' o putovanju od siromaštva do planetarne popularnosti uhvatio se Gerald Martin, britanski profesor sa Sveučilišta Pittsburgh te autor brojnih tekstova o latinskoj Americi, između ostalog za Cambridge History of Latin America.

Iako je sam Marquez već objavio memoare Živjeti da bi se pripovijedalo prodane u milijunskoj nakladi, Život donosi i drugu strane priče, točnije gotovo 300 strana priče, jer je autor Martin za potrebe knjige ispitao upravo toliki broj Marquezovih prijatelja, suradnika, pisaca i članova obitelji kako bi proniknuo u samu Gabinu srž.

Svoj doprinos projektu dali su, između ostalih, brojni pisci kao što su Carlos Fuentes i Mario Vargas Llosa, ali i neki politički vođe, točnije kubanski diktator i Marquezov prijatelj Fidel Castro. Knjiga je ujedno i rezime brojnih intrervjua s 80-godišnjim piscem te Martinovih dva desetljeća proučavanja Gabina miljea, koji je iznjedrio tzv. magični realizam i Macondo (Marquezovu inačicu izmišljene zemlje poput Faulknerove Yoknapatawphe) te inspirirao nove nade kolumbijske književne scene poput Jorgea Franca, Evelia Rosera i Maria Mendoze, pripadnike tzv. 'McCondo' generacije.

Na prijevod će malo trebati pričekati, ako ništa drugo onda zbog tih 700 stranica.

 

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.