Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 474
Subota
10.11.2007.

Kanadska inačica Bookerove nagrade, Scottiabank Giller Prize, zajedno s novčanim iznosom od $40.000, protekloga je tjedna u Torontu dodijeljena nekadašnjoj novinarki Elizabeth Hay za njen treći po redu roman, Late Nights on Air, i to u konkurenciji s takvim kanadskim književnim veteranima kao što su Michael Ondaatje i M.G. Vassanji (oba prijašnji dobitnici ove prestižne nagrade). Na svečanoj dodjeli te gala večeri koja je uslijedila u hotelu Four Seasons, prisustvovala su sva velika imena kanadske književne kreme, ukupno 450 posjetitelja iz svijeta izdavaštva, medija i spisateljskih krugova. Prisutna je bila i dobitnica Bookera, Margaret Atwood, koja se, međutim, nije zabavljala kao ostali uzvanici. Zajedno sa suprugom Graemom Gibsonom bojkotirala je svečanu večeru, oslonivši se na lunch-paket koji je ponijela sa sobom u znak protesta protiv spomenutog hotela, čija se poslovna ulaganja kose s Atwoodiničim svjetonazorima jer prijete ekologiji u Španjolskom, kao i uništenju jednog od tamošnjih svetišta. 

Scottiabank Giller Prize dodjeljuje se svake godine još od 1994., kad ju je utemeljio Jack Rabinovitch u čast svoje pokojne supruge Doris Giller, priznate kanadske novinarke i književne kritičarke. Više pročitajte na Guardianu.  

Autorica Selin Tamtekin, kći uvaženog turskog diplomata Yuksela Tamtekina, ovih dana puni stupce turskih novina na račun svoje novoobjavljene knjige u kojoj se nije suzdržavala od otvorenih opisa seksualnih scena, koje su medijske dušebrižnike iz čak četiri velika medija nagnali da je proglase 'prostitutkom iz visokog društva'. Naime, drugačije nisu mogli objasniti potrebu jedne Turkinje da javno govori o svojim seksualnim iskustvima. Ovaj debitantski roman nisu objavili turski izdavači već britanski Burning House, i to pod pseudonimom Deniz Goran, no mediji su vrlo brzo otkrili pravi identitet autorice, što i nije tako čudno, s obzirom na indikativan naslov djela - The Turkish Diplomat’s Daughter (Kći turskog diplomata). Iako roman ne opisuje njena osobna iskustva, autorica smatra licemjernim potiskivanje ženske seksualnosti u rodnoj zemlji, jer, kako kaže, "Kao da se u Turskoj nitko ne seksa". Osim eksplicitnih opisa seksa na nož su dočekana i propitivanja ove tridesettrogodišnje event-menadžerice o opravdanosti monogamije i neobaveznom seksu. Izgleda da turska javnost još nije spremna na Seks i grad, ili možda to samo tvrde turski mediji. Više o svemu na Timesonline.

Čileanska vlada vratila je ukupno 3.788 knjiga koje su njihovi vojnici otuđili iz peruanskih knjižnica u Limi prije čak 126 godina za vrijeme Pacifičkog rata u razdoblju između 1879. i 1883. godine. Riječ je o knjigama na grčkom, latinskom, francuskom i španjolskom jeziku, od kojih neke potječu čak iz 16. stoljeća, a sadrže i detaljno iscrtane zemljopisne karte iz kolonijalnog doba. Ovaj će potez sigurno imati pozitivne učinke na bilateralne odnose između tih dviju zemalja, koje inače narušavaju jedino povremene trzavice oko priobalne granice. Većina je knjiga vraćena u iznimno očuvanom stanju, a Peru se obvezao da Čileancima neće naplatiti zakasninu.   



I za kraj, ako niste imali novaca za potrošiti na Interliberu, a htjeli biste pročitati koju novu knjigu, rješenje stiže s novim besplatnim naslovima objavljenih u sklopu projekta Besplatne elektroničke knjige. Novost u ponudi su kratke priče Sanje Pilić Ah, ludnica iz 1986., zbirka inače nominirana za Andrićevu nagradu 1987.,  te nagrađivana zbirka pjesama Ivice Prtenjače iz 1999., Pisanje oslobađa. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je ovime ukupno 66 besplatnih naslova na hrvatskom jeziku, među kojima se nalaze i naslovi nagrađivanih i prevođenih pisaca poput Romana Simića, Daše Drndić, Milka Valenta, Jurice Pavičića i ostalih.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu