Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 344
Četvrtak
06.09.2007.

Književnik Peter Handke prošli je tjedan u intervjuu za dnevnik Frankfurter Rundschau demantirao navode iz, po njemu "potpuno izmišljenog" intervjua Globusu, prema kojima punom parom radi na romanu o Slobodanu Miloševiću. "To je potpuna besmislica", rekao je Handke, kontroverzni austrijski književnik, inače gorljivi zagovornik Miloševićeva lika i djela. Handke je i ovu priliku iskoristio da iznese svoje viđenje ratnih zbivanja na ovim prostorima pa je iznova negirao činjenicu da je Dubrovnik bio napadan za vrijeme srpske agresije. Handke se u razgovoru okomio na Tuđmana i Izetbegovića koji su "činili još gore stvari" od Miloševića, a nije ostao dužan ni Srbima: "Činjenica da su Miloševića predali Den Haagu ostaje vječna sramota za Srbiju".


Producent filma Kronike iz Narnije, književnik Perry Moore, nedavno je objavio roman Hero u kojem se jedan od glavnih likova zove Goran. Moore je glavnog lika nazvao Goran dijelom zato jer je gay književniku Goran Višnjić "prezgodan frajer", a dijelom zbog našeg Ivaniševića, kojem se Moore ovim putem osvećuje. "Ivanišević je na jednoj press konferenciji izrekao uvredu na račun homoseksualaca. Kad je već tako homofobičan, ovo mu je moja slatka osveta. Sad se gay lik zove po njemu", objasnio je Moore, čiji lik Goran, po uzoru na Višnjića, radi u hitnoj službi, a u romanu slovi za "dečka iz hitne službe koji dobro puši". Naši Gorani nisu reagirali na ovu provokaciju.

A da nisu svi pisci bezazleni poput Moora dokazuje primjer poljskog pisca krimića Krystiana Bale, osuđenog na 25 godina zatvora za ubojstvo poljskog biznismena koje je opisao u svojem romanu. Bala je u svojoj knjizi Amok iz 2003. detaljno opisao brutalno ubojstvo poljskog biznismena, a policija je otkrila da događaji opisani u romanu imaju brojne podudarnosti s neriješenim slučajem ubojstva iz 2000. godine, kada je u rijeci Oder u gradu Wroclawu pronađeno tijelo poslovnog čovjeka. Iako se pisac branio da je do detalja o slučaju došao pomoću novinskih izvještaja, tužitelji su dokazali da je Bala ponižavao, mučio, izgladnjivao i naposljetku ubio svoju žrtvu, koja je imala ljubavnu aferu s njegovom ženom.

Javnost je nedavno otkrila veliku tajnu slavnog dramatičara Arthura Millera koji je godinama skrivao činjenicu da ima sina s downovim sindromom. Miller je sina tjedan dana nakon rođenja smjestio u instituciju i odonda se pravio da ne postoji. Pred kraj života (umro je 2005.) ipak se smekšao te je sina, danas 40-godišnjaka, uvrstio u oporuku. Mediji nagađaju da je na Millerovu odluku utjecao njegov zet, Daniel Day-Lewis koji je slavu stekao filmom Moje lijevo stopalo u kojem glumi hendikepiranu osobu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu