Petak
13.07.2007.

Književni koktel

booksaA+ A-

Iz Afrike nam stiže vijest da je spisateljica iz Ugande, Monica Arac de Nyeko (1979) osvojila nagradu Caine. Mlada je autorica nagrađena za svoju pripovijetku 'Jambula Tree', dirljivu ljubavnu priču o zabranjenoj ljubavi dvoje ugandskih tinejdžera. Jamal Mahjoub, predsjednik ocjenjivačkog suda, pripovijest je opisao kao "domišljat i dirljiv portret zajednice trajno pogođene procvjetalom ljubavlju dvoje adolescenata". Novčanu nagradu od 10.000£ Monica će potrošiti u Americi, jer je osim premije osvojila i jednomjesečni boravak na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Nagradom Caine koju popularno nazivaju 'afričkim Bookerom' nagrađuju se priče afričkih autora napisane na engleskom jeziku. Arac de Nyeko već je bila u utrci za nagradu 2004. godine, ali ju je te godine odnio Brian Chikwava iz Zimbabvea pričom 'Seventh Street Alchemy'.

Witold Gombrowicz

A sad, malo o cenzuri. Mjesec dana nakon što su iz političkih razloga iz školske lektire izbacili većinu svojih i tuđih klasika o čemu smo vam pisali ovdje, Poljaci su zbog negodovanja poljske i europske javnosti na popis lektire odlučili vratiti Goethea, Kafku i Dostojevskog. Ipak, na popis nije vraćen veliki poljski književnik, oštar kritičar društva Witold Gombrowicz, koji je očito trn u oku ministru Romanu Giertychu. Premda je premijer Jaroslaw Kaczynski još prije par tjedana rekao da "ne može zamisliti škole bez Gombrowicza", sad se s tim pomirio. Demokratičniji Poljaci i dalje negoduju, a uspiju li štogod promijeniti, obavijestit ćemo vas.

Tintin u Kongu

Cenzura nije odlika samo totalitarnih režima. I demokracija sama sebe cenzurira iz politički korektnih razloga. Najnoviji takav događaj je prebacivanje stripa Tintin u Kongu s dječje na rasističku policu. Britanska Komisija za rasnu ravnopravnost prekjučer je objavila da je strip pun strašnih rasnih predrasuda i da ga treba povući iz prodaje. Tintin u Kongu jedan je u nizu stripova o dječaku reporteru, rad belgijskog autora Hergéa. Nastao je još 1931. i ponovno je izdan 1946, kada je Hergé uklonio neke reference na belgijsku koloniju Kongo, no u stripu se još uvijek nalaze sporne slike na kojima se domorodci klanjaju "velikom bijelom čovjeku". Zbog sadržaja, Tintina u Kongu desetljećima nisu izdavali u Britaniji, gdje je, zbog neprikladnog prikazivanja domorodaca koji izgledaju kao majmuni i govore kao imbecili postao sinonim za rasizam. Izdavač Egmont ipak je 2005. u Britaniji izdao njegovu verziju u boji, no s predgovorom u kojem se objašnjava kolonijalni stav u vrijeme nastanka stripa. To je izdanje zapelo za oko Komisiji za rasnu ravnopravnost koja je potom otvoreno napala sve knjižare koje su ga prodavale. Waterstone's i WH Smith povukli su ga iz prodaje, dok su ga u Bordersu samo prebacili na ozbiljniju policu.

Gandalf dok je još bio Sivi

Koktel završavamo u veselijem tonu, viješću da je Gandalf izabran za najboljeg čarobnjaka. Glasanje u kojem je sudjelovalo 3.000  Britanaca pokrenula je marketinška agencija Pearl & Dean čija je glasnogovornica Kathryn Jacob izjavila da joj se čini kako je na ovim izborima presudila dužina brade. Mi znamo da dužina brade s tim nema veze. O Gandalfovoj nadmoćnosti najbolje govore postoci:

1. Gandalf  - 44%
2. Dumbledore - 17%
3. Harry Potter - 9%
4. Merlin - 6%
5. The Wizard of Oz - 2%

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.