Page arrow

Izbor najbolje knjige za djecu

Large 109
Nedjelja
22.04.2007.

Povodom sedamdesete godišnjice dodjele Carnegie Gold medalje, najstarije britanske nagrade za dječju književnost koja se dodjeljuje 1936. godine sastavljena je lista od deset bivših dobitnika i pripadajućih im knjiga koje se bore za titulu najbolje. O kakvoj se nagradi radi shvatit ćete kad vam kažemo da su iz užeg izbora ispali velikani kao što su C.S. Lewis i Terry Pratchett. Koja si to druga nagrada može dozvoliti?

Popularna J.K. Rowling također je izostavljena s popisa, ali iz razloga što do sad još nije osvajala Carnegie Gold medalju.

Kakav je posao odradio žiri možemo samo zamisliti jer odabrati deset ovakvih knjiga jednako je kao odabrati deset najboljih Oskarovaca i Bookerovaca ikad.

Popis je sljedeći : David Almond, Skellig (1998), Melvin Burgess, Junk (1996), Kevin Crossley-Holland, Storm (1985), Jennifer Donnelly, A Gathering Light (2003), Alan Garner, The Owl Service (1967), Eve Garnett, The Family From One End Street (1937), Mary Norton, The Borrowers (1952), Philippa Pearce, Tom's Midnight Garden (1958), Philip Pullman, Northern Lights (1995), Robert Westall, The Machine-Gunners (1981).

Ime pobjednika za kojeg će glasati publika preko interneta doznat ćemo 21. lipnja 2007. godine.

Uz izbor najbolje od najboljih dječjih knjiga, objavljena su imena i šest nominiranih autora za ovogodišnju nagradu - to su Kevin Brooks za The Road of the Dead, Siobhan Dowd za A Swift Pure Cry, Anne Fine za The Road of Bones, Ally Kennen za Beast, Meg Rosoff za Just in Case i Marcus Sedgewick za My Swordhand is Singing.

Dobitnika ovogodišnje Carnegie medalje izabrat će, kao i obično, zaposlenici u dječjim knjižnicama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu