Page arrow

Ian Curtis riječju i slikom

Large 439
Ponedjeljak
22.10.2007.

Brojni muzikoljupci na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu dočekali su pravu poslasticu – Control - filmski portret problematičnog pjevača grupe Joy Division, Iana Curtisa.

Crno bijela priča redatelja Antona Corbijna, inače velikog obožavatelja benda, koji je još 1988. godine režirao spot za pjesmu 'Atmosphere' i koji je u velikom djelu sam financirao produkciju ovog filma, prikazuje Ianov pjevački uspon i privatni pad, od njegove 17. godine do smrti, 18. svibnja 1980.

Scenarij za film, kojeg su nakon premijere u Cannesu dočekale brojne pohvale, a nakon čega su uslijedile i nagrade na nekoliko filmskih festivala, napravljen je prema predlošku knjige Touching From A Distance Curtisove udovice Deborah. No, scenarist Matt Greenhalg želio je još dublje ući u Curtisovu intimu, te mu je kao jednom od rijethih uspjelo dogovoriti intervju s Curtisovovom ljubavnicom Annik Honore, koja je ispričala i njihovu ljubavnu priču, što je također prikazano u filmu.

Control je prije svega intimna priča o životu i ljubavi(ma) prerano izgubljenog bolesnog mladića (Ian je počinio samoubojstvo vješanjem s nepune 24 godine) koji je pozornost javnosti privukao upravo onim problemima koji su ga na kraju, paradoksalno, i koštali života.

   Control, trailer, r: Anton Corbijn 

A koliko su život i ljudski odnosi često ironičan splet okolonosti, najviše dokazuje Touching From A Distance. Izdanu 1995., 15 godina nakon Ianove smrti, knjigu su željno dočekali brojni Curtisovi obožavatelji, koji su godinama iščekivali odgovore na brojna pitanja i uvid u pjevačev privatni život, koji zbog kratkog vremena popularnosti nije stigao biti detaljno seciran po medijima. No, mnogi su, pročitavši biografiju prepunu naizgled kontradiktornih izjava, opisa i osjećaja napali Ianovu udovicu tvrdeći da očito nije poznavala 'temu djela' i da osoba koju oni poznaju iz pjesama i tekstova nema veze s 'onim' što je ona opisala. A Deborah nije štedjela Iana, svoju prvu i najveću ljubav...

Ian je tako opisan kao djelomičan rasist i torijevac, te samodostatan i sebičan  strastveni pušač, opsjednut kontrolom. No, istovremeno je bio gotovo naivno velikodušan, ljubazan i uvijek spreman pomoći svima kojima je to bilo potrebno. U ovoj iskrenoj ispovijesti Deborah je ipak ostavila mjesta za osobnu intimu, te je knjigu prvenstveno posvetila liku i djelu Iana Curtisa; ali iz pozicije tinejdžerske prijateljice, supruge i majke njihove kćeri Natalie. Iako je više između redaka nego u samom opisu osjećaja čitljiva bol i ljutnja koju je osjećala zbog njegova preljuba i samoubojstva, Deborah je definitivno bila najkvalificiranija osoba za opis Iana, što su potvrdili svi njegovi prijatelji, kolege i obitelj.

Koristeći se jednostavnim prohodnim stilom i dobro odabranim citatima Ianu bliskih osoba, Deborah je kronološki opisala njegov, ali i njihov zajednički kratki život, ubacujući detalje nepoznate javnosti. Sama je izjavila da je često imala osjećaj da tek glumi ulogu u drami koja je predstavljala život njezinog supruga, a koji je, sudeći po knjizi, bio dovoljno zanimljiv da zainteresira i mnoge koji inače nisu skloni tamnim notama Joy Divisiona.

Primjerice, nevjerojatna je činjenica da je Ian obolio od epilepsije nakon što je neko vrijeme na poslu mahnito proučavao sve o toj bolesti, kao i njegova opsjednutost smrtima poznatih mladih osoba, kojima se i sam pridružio. Osjećaj da u životu postoji nešto više, što on želi i može postići prihvatio je od svoje tete Nell, dok je ljubav prema pisanju naslijedio od oca koji je napisao nekoliko neobjavljenih drama. Osim uvida u jednu tužnu ljubavnu priču, knjiga nudi i podrobne opise neimaštine u kojoj je mladi bračni par živio nakon vjenčanja (do kojeg je došlo kad je Deborah imala tek 18, a Ian 19 godina) te vjeran prikaz loših socijalnih prilika cijelog jednog sloja engleskog društva u drugoj polovici 1970-ih godina.

Iako Touching From A Distance (stih iz pjesme 'Transmission') ne nudi konačno rješenje enigmatične smrti karizmatičnog pjevača, zajedno s filmom Control (referenca na naziv pjesme 'She's Lost Control') daje dobar uvid u njegov život i ono najbolje što je za sobom ostavio – glazbu i čistu poeziju....

Zrinka Bertović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu