Page arrow

I Booker ženi!

Large 428
Utorak
16.10.2007.

U Londonu je večeras objavljeno ime dobitnika književne nagrade Booker uz koju, osim prestiža dolazi i ček od 50.000 funti. Najveći favorit je bio veteran Ian McEwan. Međutim, čuda su uvijek moguća, pa je tako nagradu odnijela Irkinja Anne Enright za The Gathering, depresivni obiteljski ep. Jako veselo.

Enrightova je druga Irkinja koja je dobila prestižnu nagradu i poveći ček. Prije nje to je uspjelo Iris Murdoch, a njihovi sunarodnjaci koji su se okitili lovorom bili su poimence tek Roddy Doyle i pretprošle godine John Banville.

Za svoj je roman Anne Enright jutros rekla da ako ljudi žele knjigu koja će ih razveseliti, onda to sigurno nije njena- njena je ekvivalent holivudskoj cmizdravoj limunadi...

Inače, McEwanov roman On Chesil Beach smješten je u Englesku šezdesetih godina prošlog stoljeća i govori o mladom bračnom paru u iščekivanju prve bračne noći i posljedicama koje ona ostavlja na njihov bračni život. McEwan je tri puta dosad bio u užem izboru za ovu nagradu, a dobio ju je 1998. za Amsterdam.

Drugo najspominjanije ime u prognozama za večerašnju dodjelu bilo je ime Novozelanđanina Lloyda Jonesa čiji roman Mister Pip govori o djevojci koja u ratnom vihoru postane opčinjena romanom Charlesa Dickensa Velika očekivanja.
Također, u užem izboru bili su i roman Darkmans britanske spisateljice Nicole Barker, zatim The Reluctant Fundamentalist Pakistanca Moshina Hamida (koji je menadžersku karijeru zamijenio spisateljskom) te Animal's People Indijke Indre Sinha.

Više o nagradi Booker pročitajte ovdje, a Dossier o Anne Enright ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu