Page arrow

Hrvati pišu najbolji haiku

Large canva   white petaled flowers on wall
Ponedjeljak
10.02.2020.


night jasmine —
her bloomed soul brings water
to a refugee

Upravo ste pročitali jednu od tri najbolje haiku pjesme na svijetu, a autor joj je - Goran Gatalica. Rad je to koji je, u konkurenciji od 1271 haiku rada iz 35 zemalja, dobio nagradu na međunarodnom Basho-an haiku natječaju u Japanu. Natječaj se održava od prošle godine, a Goran je i tada bio autor pobjedničkog rada - dovoljno je rečeno.

''Noćni jasmin u prvoj liniji predstavlja ljudsku dušu koja se otvara poput noćnog jasmina (čiji se cvjetovi otvaraju noću) i u tom trenutku duša iskazuje humanost svojim postupcima. Metafora davanja vode izbjeglici pokazuje kako naši postupci i prihvaćanje drugih ljudi mogu dati toj osobi osjećaj ugode tijekom teških vremena, kao i nadu za bolju budućnost. Miris cvijeća noćnog jasmina također može predstavljati čistu ljepotu pružanja pomoći ljudima kojima je ona potrebna. Socijalna integracija i prihvaćanje vrlo su važni za našu budućnost na ovom planetu'', objasnio  je Goran Gatalica svoj rad.

Svaki od članova žirija, koji su činili haiku pjesnikinja Naoko Fujita i pjesnici Akito ArimaKai Hasegawa, odabrao je jedan ponajbolji rad, kojem je pripala Nagrada Basho, te još deset radova za međunarodne pohvale. Osim nagrađenog rada Gorana Gatalice, pohvaljene su mu još tri pjesme, uz radove Tomislava Maretića iz Zagreba i Ivana Gaćine iz Zadra.  

''Haiku na stranom jeziku ne bi trebao biti imitacija ili proširenje japanskog haikua, već bi trebao samostalno egzistirati kao izvrsna poezija koja predstavlja zemlju, narod i jezik. (...) Sreća nije uvijek hraniteljica poezije. U biti, nedaće mogu biti hrana za poeziju. Hrvatski haiku dar je poetskog smisla, probuđena poviješću životnih nedaća'', komentirao je hrvatski uspjeh Kai Hasegawa.

Natječaj organiziraju Koto-ku Zaklada za kulturu i Basho muzej u Tokyu, a ime nosi u čast Matsua Basha (1644. – 1694.), najznačajnijega japanskog pjesnika. Više o natječaju pročitajte na web stranici, gdje možete pronaći nagrađene i pohvaljene radove.

Bravo za hrvatske haiku pjesnike!


Izvor: link, foto: Adrienne Andersen

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu