Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Gatsby u 21. stoljeću

Large gatsby
Srijeda
30.05.2012.

Kolumnistica Sarah Churchwell napisala je tekst o kritici američkog sna u Fitzgeraldovom romanu Veliki Gatsby koja danas dobiva puni smisao.

Ideja 'američkog sna' sugerira da u S.A.D.-u svaki pojedinac ima realnu šansu za uspjeh, neovisno o svom financijskom stanju. Premda Fitzgerald nije nikad čuo za konkretan termin 'američki san', njegova djela Plivači i Veliki Gatsby prikazuju Ameriku kao zemlju velike klasne nejednakosti i vrlo niske socijalne mobilnosti. Drugim riječima, u Americi postoji mnoštvo siromaha koji mogu samo sanjati da će ikad postati išta više od toga. Fitzgerald je u razgovorima 1927. godine već najavio kako će S. A. D., čim prođe era blagostanja, postati zemlja velike nejednakosti i međusobne netrpeljivosti.

Valja naglasiti kako je Fitzgeraldov roman veoma zanimljiv ne samo zbog ekonomske analize Amerike, nego i zbog društvene i osobne analize posljedica naglih društvenih promjena. Zaista vrijedi pročitati roman u današnjem kontekstu, a to je prepoznao i Baz Luhrmann koji sprema filmsku adaptaciju romana. Evo i trailera za flm.

izvor: The Guardian
foto: cpualexd

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu