Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Eleanor Catton osvojila Bookera

Large catton
Srijeda
16.10.2013.

Ovogodišnji Man Booker ući će u povijest iz tri razloga: 28-godišnja Eleanor Catton najmlađa je dobitnica nagrade u povijesti, njen roman The Luminaries sa svoje 832 stranice najduže je nagrađeno djelo. Naposljetku, Catton je posljednja dobitnica Bookera u ovom formatu. Naime, sljedeće godine u konkurenciju za ovu britansku nagradu ulaze i američki pisci.

Catton je počela pisati The Luminaries kad je imala tek 25 godina. Mlada Catton hrabro je odlučila napisati veliki roman o zlatnoj groznici u 19. stoljeću, a njena smionost se isplatila jer je roman oduševio kritičare. Predsjednik Bookerovog žirija Robert Macfarlane rekao je da su se članovi žirija "triput vraćali romanu, kopali su sve dublje kroz tekst i svaki put su pronašli neku novu, izvanrednu interpretaciju". Djelo ih je toliko impresioniralo da su o pobjedniku odlučili jednoglasno nakon tek dva sata zasjedanja (što je u usporedbi s nekim ranijim slučajevima nevjerojatno brzo). Tako je, nakon što je posljednjih godina Hilary Mantel dobila dva Bookera za dva romana o Thomasu Cromwellu, još jedan povijesni roman odnio ovu nagradu.

Catton je rekla da se "osjeća kao da je udarila u zid", a dio zasluga za nagradu pripisala je horoskopu budući da trenutno "Saturn kruži oko Zemlje" što je pozitivno za njen znak – vagu.

Catton je druga Novozelanđanka u povijesti koja je osvojila ovu nagradu. Osim nje, u užem krugu našli su se Colm Toibin (The Last Testament of Mary), Jim Crace (Harvest), Ruth Ozeki (A Tale for the Time Being), Jhumpa Lahiri (The Lowland) i NoViolet Bulawayo (We Need New Names).

Catton će primiti i 50.000 funti nagrade.

izvor: The Guardian
foto: Christchurch City Libraries

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu