Utorak
09.10.2007.

Ekraniziraj ovo

booksaA+ A-

Sutrašnje otvorenje Frankfurtskog sajma knjiga s nestrpljenjem iščekuju ne samo knjigoljupci već i filmofili. Naime, jedan od središnjih događaja sajma bit će 'filmski kutak' rezerviran za razne ekranizacije, s posebnim naglaskom na nedavnu adaptaciju novele Ein fliehendes Pferd /naslovna/ (na engleski prevedeno kao Runaway Horse), bestselera iz 1978. o dva sredovječna para koji u većoj ili manjoj mjeri prolaze kroz krizu srednjih godina.

Da su novele i kratke priče oduvijek bile čak i zahvalnije polazište za filmsku adaptaciju od romana, koji na platnu uvijek ostanu nekako zakinuti i 'skraćeni', svjedoče brojne uspješne adaptacije kratkih djela koje se nisu našle na ovogodišnjem frankfurtskom popisu, poput klasika Sve o Evi, Hitchcockovih Ptica i Psiha, Kubrickove 2001: Odiseje u svemiru pa do novijih ostvarenja poput Planine Brokeback ili 1408 Stephena Kinga, koji još uvijek igra u hrvatskim kinima ('utješna nagrada' za one koji iz nekog razloga ne budu u mogućnosti ovih dana skoknuti do Frankfurta). Na sajmu će o svom djelu i tome koliko je zadovoljan njegovom filmskom inačicom govoriti autor novele Ein fliehendes Pferd, Martin Walser.

Kao podtema 'filmskog kutka' isplivao je i fenomen knjiga koje se prodaju kao popratno štivo uz film, o kojem će se posjetitelji moći informirati na izložbi 'Books on Film' and 'Books for Filming', a da ne protekne sve samo u predavanjima i izložbama, Frankfurtski se sajam pobrinuo i za projekcije filmova u dvije kino-dvorane. Bit će tu svega, od novog holivudskog uratka Becoming Jane, o životu poznate britanske spisateljice i svojevrsne izumiteljice žanra romantične komedije, Jane Austen, preko biografskih priča o tome kako je ostvaren jedan bolivudski san (da, bolivudski) u filmu King of Bollywood – Shah Rukh Khan prema knjizi novinarke Anupame Chopre do monumentalnih djela poput The Kissinger-Saga autorice Evi Kurz, u kojoj su po prvi put prikazani detalji iz privatnog života njemačko-židovske obitelji Kissinger i njihovoj borbi s antisemitizmom u Americi.

Sve u svemu, dobar izgovor za posjetiti Frankfurt ovaj tjedan. Program kino-projekcija, kao i cjelokupni program događanja na Frankfurtskom sajmu knjiga možete pronaći na službenim stranicama sajma.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.