Page arrow

Cenzure

Large 359
Srijeda
12.09.2007.

Krajem ove godine bi u 22 zemlje trebala biti objavljena nova knjiga šahovskog velemajstora Garija Kasparova po imenu How Life Imitates Chess. Na žalost, Kasparov se po tko zna koji put u karijeri našao na udaru ruskih moćnika zbog čega će njegova knjiga u Rusiji biti izdana s godinom dana zakašnjenja.

Iako ruski izdavač Eksmo tvrdi da knjiga kasni zbog tehničkih razloga, Kasparovljeva savjetnica Marina Litvinovich u intervjuu za AFP navodi prave razloge kašnjenja. "Očito je da iza ove odluke stoji Kremlj. Odgađaju izdavanje knjige jer je ne žele na tržištu prije parlamentarnih (prosinac 2007.) i predsjedničkih izbora (ožujak 2008.)."

Kasparov (44), koji je predsjednik stranke Druga Rusija i upravlja koalicijom koja se izrazito opire Putinu, nije isključio mogućnost da se i sam kandidira na predsjedničkim izborima pa su oligarsi uzvratili udarac.

Kasparov je knjigu u Rusiji planirao predstaviti ovaj tjedan na Moskovskom internacionalnom sajmu knjige, što se očito neće dogoditi.

A da specijalnosti ovakve vrste nisu rezervirane samo za Kremlj, dokazuje i Kina u kojoj je nedavno blokirana pošiljka turističkih vodiča Lonely Planet, Rough Guides i Time Out jer svi spominju masakr na Tiananmenu. Još uvijek se ne zna je li odluku o stopiranju distribucije donijela Kineska vlada ili su se na taj potez, u strahu od kazni, odlučili distributeri sami. Lonely Planet navodi da su čak i službenici na graničnim prijelazima oduzimali primjerke vodiča turistima. Ipak, izdavači se ne daju lako pokolebati te su jednoglasni u odluci da ne popuste političkim pritiscima i ne cenzuriraju svoje vodiče.

Njihovu odlučnost dobro je iskoristio izdavač HarperCollins koji je otkupio prava za Travel Around China, vodič kojeg će urediti rođeni Kinezi pa se u njemu politika uopće neće spominjati. Ovakav kukavički potez HarperCollinsa zapravo je najobičniji lov na profit jer, kao što nam je svima poznato, bliže se Olimpijske igre pa je Kini potreban tretman uljepšavanja. HarperCollinsov cenzurirani vodič izaći će iz tiska par mjeseci prije početka Igara i kladimo se da će baš ti vodiči preplaviti kinesko tržište.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu