Page arrow

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020)

Large 851px carlos ruiz zaf n   001
Utorak
23.06.2020.


U 55. godini života, nakon višegodišnje borbe s rakom, preminuo je proslavljeni španjolski književnik Carlos Ruiz Zafón.

Zafón je rođen 1964. godine u Barceloni. Studirao je informacijske znanosti, a prije nego je krenuo spisateljskim putem, radio je u reklamnoj agenciji.

Arhitektura bazilike Sagrada Familia te isusovačke škole Sarrià od malih nogu poticala ga je na smišljanje priča, maštanje o tajnim tunelima i smještanje zmajeva na tornjeve. Svoj prvi roman, avanturističku i tajnovitu prozu za mlade Princ magle izdao je 1993. godine. Uslijedilo je još nekoliko knjiga za mlađe čitatelje - Ponoćna palača, Rujanska svjetla i Marina. Godine 1994. seli u Los Angeles te ondje neko vrijeme radi kao scenarist i novinar.

Godine 2001. Zafón objavljuje Sjenu vjetra, dio tetralogije Groblje zaboravljenih knjiga, i postaje svjetski poznat i priznat. Misteriozna je to priča smještena u Barcelonu pedesetih godina prošlog stoljeća. Rasprodana je u desecima milijuna primjeraka diljem svijeta te je Zafónu priskrbila brojne nagrade i kultni status. Slijedili su ostali dijelovi ciklusa - Anđelova igra, Zatočenik neba te Labirint duhova.

Zafón će ostati upamćen po svom izvrsnom pripovijedanju, napetoj, kriminalističkoj atmosferi te lakoći transportiranja čitatelja u svoj bogat i divno izmaštani svijet.


Fotografija: Mutari, javna domena

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu