Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Britanski SF pisci u sukobu sa zakonom

Large 40
Petak
16.02.2007.

Naime, skup prilično dobrih pisaca koje ćemo navesti kasnije svojim se pričama direktno suprotstavlja ridikulnom britanskom zakonu „Terrorist Act 2006“ koji omogućava tijelima vlasti da jaaaako preventivno djeluju na osobe koje se sumnjiče za terorizam. Pod razlog sumnjičenja spadaju pripreme za terorističke napade, uvježbavanje osoba za terorizam kao i poticanje na terorizam, u što, pak, svrstavaju veličanje terorizma i širenje mržnje. Pažljivijim čitanjem u ovom potonjem prepoznat ćete direktan napad na ljudske slobode, točnije na slobodu govora. Točno to bio je okidač za autore poput Charlieja Strossa, Suzette Haden Elgin, Kena MacLeoda ili Joa Waltona da pod cijenu kaznenih prijava daju svoj doprinos borbi za apsolutno slobodnu Englesku. 

Antologiju je 15. veljače 2007. godine objavio Rackstraw Press i još je nema na Amazonu, no budite strpljivi. S obzirom da se radi o tehnički ilegalnom djelcu, jer svaka SF/F priča iz zbirke krši trenutno važeći zakon u Velikoj Britaniji, pazite kako kupujete; predlažemo da prilikom kupnje koristite kodna imena, na primjer orao ili soko.

Autori priča su Kathryn Allen, Chaz Brenchley, Marie Brennan, Hal Duncan, Suzette Haden Elgin, Kira Franz, Van Aaron Hughes, Davin Ireland, Gwyneth Jones, Vylar Kaftan, Lucy Kemnitzer, H. H. Løyche, Ken MacLeod, Una McCormack, Adam Roberts, Elizabeth Sourbut, Katherine Sparrow, Kari Sperring, Charlie Stross, Rachel Swirsky, Lavie Tidhar, James Trimarco, Jo Walton, Ian Watson i Ian Whates.


Karen Traviss, jedna od najprodavanijih autorica New York Timesa, o projektu je rekla sljedeće:

“Donošenje zakona koji propisuju što smijemo govoriti neće utjecati na ono što ljudi misle i kako se ponašaju. Osobno ne dijelim politička stajališta s većinom pisaca uključenih u Antologiju, ali podržavam njihovo suptilno raskrinkavanje nebuloznosti zakona protiv 'slavljenja terorizma'. Njime gubimo svoja prava na slobodu govora, dok u isto vrijeme nismo nimalo sigurniji.“

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu