Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Bauk komunizma?'

Large badiou ns
Ponedjeljak
29.02.2016.
Edicija Jugoslavija, MaMa i Booksa sa zadovoljstvom najavljuju gostovanje francuskog filozofa Alaina Badioua u Zagrebu, naslovljeno BAUK KOMUNIZMA?

Gostovanje započinje 16.3. Badiouovim predavanjem Fašizam, komunizam, sreća u Pogonu Jedinstvo (Trnjanski nasip bb, 19:00, ulaz besplatan).

Program završava 20.3. razgovorom na temu Poezija i komunizam u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10, 19:00, ulaz besplatan).
MaMa i Booksa u povodu ovog posjeta objavljuju prijevod Badiouove nedavno napisane knjige Metafizika stvarne sreće. Edicija Jugoslavija nastavlja ‘jugoslavensku turneju’ Alaina Badioua, koja je započeta u siječnju 2015. godine njegovim gostovanjem u Beogradu i Novom Sadu, te najavljuje promociju njegove knjige Čega je ime Sarkozi (2015.) koja sadrži svojevrsni osnovni pojmovnik termina ovog filozofa pripreman u višegodišnjoj prepisci sa autorom. 
Ovo će također biti prilika za predstavljanje kratkog izgubljenog teksta Kurs Istok Zapad koji je Badiou napisao za organizatore ovog gostovanja prije točno 20 godina.
U okviru svog boravka u Hrvatskoj, Alain Badiou će posjetiti i Petrovu Goru, poznato mjesto antifašističkog otpora na Kordunu.

Pored navedenih aktivnosti, Alain Badiou gostuje na Filozofskom teatru HNK Zagreb 17. ožujka, te u Muzeju prekinutih veza 18. ožujka.
Alain Badiou, filozof, matematičar, romanopisac, dramatičar, osnivač Instituta za suvremenu francusku filozofiju, profesor na Ecole Normale Superieure u Parizu, jedan je od najproduktivnijih i najutjecajnijih mislilaca današnjice. U svom povratku na platonistički pojam Istine, Badiou u centar svog filozofskog sistema smješta četiri procedure istine, koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematika, umjetnost, ljubav i politika. 
Tvrdeći da se nalazimo u eri ponovnog rođenja povijesti, o čemu svjedoči globalni val narodnog bunta, francuski filozof pažljivo reinterpretira poraze revolucionarnih sekvenci (Francuska revolucija, Oktobarska revolucija, Kulturna revolucija u Kini), naglašavajući da se ta iskustva moraju razumjeti kao putokazi, a ne stranputice, za jednu novu politiku emancipacije. 
Kao ustrajan borac novog tipa politike, vanpartijske orijentacije, Badiou zaključuje da se istinska politika misli, a ne glasa. Politika emancipacije jest mišljenje novog, a nikako kompromis sa logikom ‘kapitalo-parlamentarizma’ i njegovim bezidejnim izdancima ‘demokratskog materijalizma’. Toj ideji vjeran je više od 40 godina.

***

Tekst je nastao u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj (Aesthetic Education Expanded) koji je financiran u sklopu programa 'Kreativna Europa' Europske unije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu