Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Arzamas' dobio NIN-ovu nagradu

Large nin
Nedjelja
22.01.2017.
Ivana Dimić dobitnica je 63. NIN-ove nagrade za roman godine za delo Arzamas u izdanju Lagune
Za roman Arzamas glasalo je troje članova žirija (Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac i Mihajlo Pantić), dok je dva glasa dobio roman Hronika sumnje Vladislava Bajca (Božo Koprivica i Zoran Paunović).
Član žirija, Mihajlo Pantić, istaknuo je da Arzamas tematizira jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija – odnos kćeri i majke. "Taj i takav odnos je u srpskoj književnosti rijetko kada izdašnije i umjetnički uspjelije obrađivan. Pripovijedanje u Arzamasu teče smjenom dramskih, dijaloških i prozno-esejističkih pasaža, dok se u dramskoj kolokvijalnoj formi i njoj imanentnoj graničnoj situaciji predočava sva složenost ljubavi dva bliska, a tako različita bića, od kojih je jedno u zenitu, a drugo na kraju života."
Ivana Dimić (Beograd, 1957.) autorica je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija. Dimić je tek peta žena koja je dobila NIN-ovu nagradu, nakon Svetlane Velmar-Janković (1995.), Dubravke Ugrešić (1988.), Grozdane Olujić (2009.) i Gordane Ćirjanić (2010.)
U najužem krugu, osim Bajca i Dimić, bili su i romani Susret pod neobičnim okolnostima Vladana Matijevića i Pa kao Vladimira Tabaševića.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu