Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
16.03.2023. u 19:00 @ Booksa

DRUGI KADAR 2022./2023. - predstavljanje radova

Large 335594227 898265071416941 3543975787739469649 n Ana Orlić.
Ponedjeljak
13.03.2023.

U sklopu završne prezentacije škole umjetničke fotografije DRUGI KADAR svoje fotografske serije predstavit će sljedeći autori/ce: Ines Antal, Daniel Bašić, Viktoria Bubalo, Lucija Dušman, Iva Grdić, Andrea Jelić, Martina Marić, Ana Orlić, Josip Stević.

Serije fotografija devetero polaznika ne gravitiraju oko jedinstvene tematske cjeline, već otkrivaju raznolikost tema, stilova i pristupa koje su polaznici razvijali u sklopu različitih zadataka tijekom trajanja škole, promišljajući prvenstveno osnovne fotografske forme – pejzaž i portret.

Ines Antal u seriji naslova Urbani terarij istražuje refleksije biljaka u skučenim prostorima gradskih izloga, unutar kojih njihove boje i oblici, uslijed kondenzacije i probijanja svjetlosti, svakim danom ostvaruju novu temporalnost. Rad Nikad nije pravo vrijeme, Daniela Bašića, kombinacija je slikovnih i tekstualnih formi u kojima se spajaju ambijentalni prizori i crtice iz svakodnevnih promišljanja, začinjene velikom dozom autoironije. Viktoria Bubalo koristi vlastito iskustvo koreografkinje i izvođačice kako bi u seriji Neprimjetno prisutne kroz fotografski jezik istražila pitanje važnosti vidljivosti ljudskog lica u plesnim izvedbama. Serija fotografija Napokon bezbrižna Lucije Dušman prikazuje autoričinu tridesetogodišnju sestru kroja prolazi kroz proces osamostaljenja i preseljenja iz roditeljskog doma u onaj vlastiti. Iva Grdić u seriji naslova Beskrajni dan dokumentira živote članova svoje najuže obitelji koji unutar zidova obiteljskog doma proživljavaju monotonu svakodnevicu. Serija naslova Forma i rekonstrukcija Andree Jelić prikazuje zagrebačku arhitekturu koja uslijed autoričinih intervencija i kolažiranja otkriva začudnost formi, koje poništavaju odveć znane arhitektonske vrijednosti. Martina Marić u seriji MM30 na tragu socijalnog eksperimenta pokreće profil na dejting aplikaciji kako bi snimila ciklus portreta nepoznatih muškaraca. U seriji fotografija naslova Miopija, autorica Ana Orlić suočena s mogućnošću gubitka vida polazi od poznatih vizura u svojoj neposrednoj blizini kako bi istražila različite slojeve i teksture gledanja te kroz fotografsku leću izgradila nove svjetove na granici stvarnog i imaginarnog. Josip Stević u radu Zarobljen u prošlosti dokumentira svoj rodni kraj ispreplićući prizore umrtvljene sadašnjosti s arhivskim fotografijama koje nas podsjećaju na ne tako davnu, no svjetliju prošlost.

Voditeljice škole su povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić i filmologinja Nika Petković, a mentori završnih radova u sklopu ovogodišnjeg izdanja škole su fotografi Denis Butorac i Ivan Gundić.

Školu umjetničke fotografije DRUGI KADAR organizira Kolektor - Centar za vizualne umjetnosti u suradnji s Booksom, uz podršku Ministarstva kulture i medija RH. Medijski pokrovitelj projekta je Vizkultura.

DRUGI KADAR - radionica umjetničke fotografije

Ovo je radionica u trajanju od tri mjeseca i održava se ponedjeljkom. Ima dva ciklusa: jesensko-zimski (studeni-siječanj) i proljetno-ljetni (travanj-lipanj). Radionica je sastavljena od teorijskih predavanja, prezentacije multimedijalnih materijala, čitateljskih grupa, terenske nastave i praktičnog rada na osobnom fotografskom projektu koji će na kraju programa biti javno prezentiran u Booksi. Posebna pažnja posvećuje se osnovnim fotografskim formama poput portreta, pejzaža i umjetničkog koncepta, ali i fotografskim tehnikama i njihovoj uporabi. Namjera je da polaznici kroz radionicu razviju osobni kritički pristup, te stvore osnovu za nastavak samostalnog rada i učenja.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu