Page arrow
28.05.2021. u 18:00 @ Booksa

Zanimanje: dramaturg - plesna dramaturgija

Large autonomija plesu Foto: Ahmad Odeh, Unsplash.
Srijeda
19.05.2021.

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i Booksa nastavljaju suradnju na ciklusu tribina Zanimanje: dramaturg. Posljednja tema koja će u ovom ciklusu biti predstavljena jest plesna dramaturgija

O plesu kao vrsti kritike, novim formatima organizacije, kao i potrebi za dokumentiranjem (i arhiviranjem) plesa kao efemerne umjetnosti u parku ispred Bookse razgovarat će dramaturginje i članice SPID-a Ivana Ivković, Maja Sviben i Nina Gojić, uz moderiranje Nikoline Rafaj.

Plesna dramaturgija čak i u kazališnim krugovima ostaje neprepoznata, s obzirom na to da se u domaćem kontekstu rad dramaturga još uvijek poistovjećuje s radom na tekstu. Štoviše, nerijetko se događa da se još uvijek i plesači i kazalištarci iznenade na spomen pojma plesnog dramaturga iako je u nekim kontekstima upravo rad dramaturga u plesu bio ključan za emancipaciju te autorske pozicije u izvedbenim umjetnostima. U domaćem kontekstu, pak, plesna dramaturgija zauzima posebno mjesto na rubovima vidljivosti, što je neodvojivo od položaja domaće plesne umjetnosti koja se i dalje razvija u izvaninstitucionalnim okvirima.

Ciklus tribina Zanimanje: dramaturg posvećen je temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije. Njime Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela najavljuje objavu strukovnog priručnika za definiranje radnih i autorskih prava te određivanje pravednih naknada za rad u polju filma, televizije, radija, izvedbenih umjetnosti i videoigara, kojime kao strukovna udruga želi doprinijeti vidljivosti svog članstva i polja rada, ali i otvoriti dijalog s ostalim radnicima u kulturi u nadi da će zajednički izboriti bolje uvjete za rad i adekvatnije budžete za kulturu na razini države.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Razgovore 'Zanimanje: dramaturg' financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Booksa u parku!

Zagrebačkom Martićevom opet glasno odzvanjaju književnost i kultura – stigla nam je Booksa u parku 2021!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large 1.6.   18.7.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu