Page arrow
07.07.2023. u 20:00 @ Booksa

Umjetnički i aktivistički kolektiv Jednostavno rečeno: promocija publikacija 'Već neviđeno' i 'Putevi kooperacije i saradnje'

Large putevima kooperacije
Utorak
27.06.2023.

Umjetnički i aktivistički kolektiv Jednostavno rečeno predstavlja dvije publikacije: Već neviđeno zasnovanu na slučajno otkrivenom dragocjenom foto arhivu pribojskog fotografa i radnika metalske struke FAP-a Murata Jukića, kao i svoju novu, treću po redu, publikaciju Putovi kooperacije i saradnje, i predstavlja dosadašnja iskustva tokom dvoipogodišnjeg rada u mnogim gradovima Jugoslavije.

Publikacija Putevi kooperacije i saradnje nastala je kroz istoimeni projekt, rađen oko godinu dana u Priboju, Beogradu, Rijeci, Sarajevu, Zagrebu, Mariboru i predstavlja istraživanje o dugoročnim suradnjama koje su tvornice iz ovih (i mnogih drugih) gradova Jugoslavije uspostavljale i njegovale, u cilju proizvodnje i proboja na domaće i strano tržište, a ne manje važno - i u cilju povezivanja tvornica, ljudi, gradova...  

Kreirajući publikaciju, nastojali su osvijetliti obe strane priče o kooperaciji - onu industrijsku i tržišnu, ali i onu ljudsku, solidarnu. Kroz rad na publikaciji i kroz svoj cjelokupan rad, trude se uspostaviti nove mostove i dijaloge, da zajedno s kolegama iz regije kreiraju nove puteve suradnje i solidarnosti, vjerujući da je to neophodno u vremenu i na prostorima u kojima živimo. S druge strane, praveći Puteve kooperacije, tiskali su - uz pomoć grafičara Jovana Jovića - takoreći ručno: slagali, savijali, bigali, prešali, heftali, sjekli, lijepili trakom i prošli proizvodni proces od početka do kraja, razumijevajući istinsko ushićenje kada finalni proizvod zaista postane finalni. 

O KOLEKTIVU

Jednostavno rečeno istražuje, promišlja i predstavlja kulturno i industrijsko nasljeđe Jugoslavije. Do sada smo se bavili najviše FAP-om iz Priboja, a tu su i: KERAMIKA Mladenovac, IKL Barajevo, "Rikard Benčić", "Torpedo" i Autotrolej, Rijeka; "11.oktomvri" Skoplje, "Vesna"  Sjenica, Radio Jugoslavija, FAMOS Sarajevo TAM Maribor, TAZ Dubrava Zagreb, AGIS Ptuj; IMK "14. oktobar" Kruševac. Naši su procesi otvoreni, često spontani i pozivaju ljude na sudjelovanje i dijalog. 

Objavljene publikacije: Što baš sad, što baš FAP i Već neviđeno 

Video produkcije: FAP nije bio samo firma i niz kratkih video radova vezanih za iskustva radnika koji su u tvornicama radili. 

Izložbe: Već neviđeno u Priboju i Beogradu i Jutro naše zore - tražeći fabriku, otkrili smo grad (Artget galerija KCB, Beograd;  Zavičajni muzej Priboj; Alternativni kulturni centar GNEZDO, Kruševac; GT 22 Maribor), instalacija Sedi slobodno - Muzej Jugoslavije, Beograd; višemedijska instalacija Tamo gde se ne čujemo sigurno je kraj sveta, Oktobarski salon Beograd; izložba Vesna - proleće Sjenice - Sjenička kuća, Sjenica. 

Rade, razgovaraju, izlažu i snimaju u galerijama i kafanama, na trgovima, u vlakovima i kamionima, u parkovima i na obalama...

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu