Page arrow
10.11.2023. u 19:00 @ Booksa

Spisateljice u dijalogu: Mima Juračak i Tea Tulić

Large untitled design  9
Ponedjeljak
06.11.2023.

Spisateljice u dijalogu treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program Spisateljice u dijalogu istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima. 

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike, nagrađivanih spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme emocionalnosti i snage, mirovanja i bivanja, vlastitog i tuđeg (ženskog) glasa, autobiografije i biografije te poetike svakodnevnog, program uključuje sljedeće autorice i naslove: Leglo Suzane Matić, Djevojku zarez Rajne Racz, Mirovanje Dunje Matić, Stjenice Martine Vidaić, Ja se zovem Lidija Deduš Lidije Deduš, Maria Callas se baca u more Zirnke Posavec, Sitan život Mime Juračak i Strvinari starog svijeta Tee Tulić

Četvrto izdanje Spisateljica u dijalogu nazvano Sitan život ugošćuje dvije nagrađivane prozaistice Mimu Juračak i Teu Tulić. Fokusirajući se na debitantsku zbirku priča Sitan život Mime Juračak i najnoviji roman Tee Tulić Strvinari starog svijeta četvrta tribina istražuje obični život tzv. „malih ljudi”, svakodnevan i nevidljiv, vrlo često zatrpan beskonačnom lavinom klikbejtovskih vijesti. 

Stalno suočeni s vlastitim nepripadanjem, likovi ovih proza melankolični su svjedoci iščezavanja pouzdanijeg svijeta koji se grubosti života supostavljaju dubokom povezanošću jedni s drugima i nepokolebljivom nježnošću. U životima koji su naočigled ni po čemu osobiti, ove nadarene prozaistice vješto otkrivaju začudno i čudesno i pritom pred čitateljicama otvaraju čitave svemire. 

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreb

*

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu