Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
20.10.2023. u 19:30 @ Booksa

Spisateljice u dijalogu: Dunja Matić i Martina Vidaić

Petak
20.10.2023.

Spisateljice u dijalogu treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike, nagrađivanih spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme emocionalnosti i snage, mirovanja i bivanja, vlastitog i tuđeg (ženskog) glasa, autobiografije i biografije te poetike svakodnevnog, program uključuje sljedeće autorice i naslove: Leglo Suzane Matić, Djevojku zarez Rajne Racz, Mirovanje Dunje Matić, Stjenice Martine Vidaić, Ja se zovem Lidija Deduš Lidije Deduš, Maria Callas se baca u more Zirnke Posavec, Sitan život Mime Juračak i Strvinari starog svijeta Tee Tulić. Treću sezonu otvorili smo 6. listopada u 19 sati sa Suzanom Matić i njezinom najrecentnijom knjigom priča „Leglo” te debitantskom zbirkom poezije Rajne Racz „Djevojka zarez”, fokusirajući se pritom na osjećajnost kao emancipacijsku silu.

Drugo izdanje Spisateljica u dijalogu nazvano Ja, samo neka druga, ugošćuje dvije hvaljene i nagrađivane prozaistice, Dunju Matić i Martinu Vidaić. Fokusirajući se na dobitnika regionalne nagrade Šetfica Cvek, roman Mirovanje Dunje Matić, te Europskom nagradom za književnost ovjenčan roman Stjenice Martine Vidaić, drugo izdanje „Spisateljica u dijalogu” zalazi duboko u bogati, ali neuravnoteženi unutarnji i psihološki život dvije junaknje koje lutajući mračnim hodnicima depresije prolaze proces samotumačenja.

Stanje gotovo potpunog iskliznuća iz sebe, koje karakterizira životni trenutak u kojem se njihove protagonistkinje nalaze, Vidaić i Matić oblikuju kombinacijom autofikcijskog samoizlaganja i poetske igre, te kroz kontrast saturiranih slika vanjskog svijeta i monokromatske naravi unutarnjeg čahurenja, izgrađuju prozne svjetove koji se hrabo suočavaju s možda najneugodnijim od svih pitanja: tko sam ja onda kada me nitko ne vidi?

Sljedeće tribine održat će se:

  1. studenog u 19 sati s Lidijom Deduš i Zrinkom Posavec i 10. studenog u 19 sati s Mimom Juračak i Teom Tulić

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua 

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

*

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu