Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
17.10.2021. u 18:00 @ Booksa

Razgovor sa spisateljicom Martom Dzido

Large untitled design  9
Četvrtak
07.10.2021.

U suradnji s Nakladom Ljevak održat će se razgovor i druženje s poljskom spisateljicom Martom Dzido.

Razgovoru će se pridružiti prevoditelj Adrian Cvitanović i književna kritičarka Anda Bukvić-Pažin, a moderirat će ga Ana Fazekaš.

Razgovarat će se o romanu Naslada u kojem je ispričana ljubavna priča o dvoje mladih Poljaka. Radnja se odvija se u preddigitalnom svijetu lišenom žurbe, u kojem čekanje pojačava ljubavnu čežnju i nestrpljenje mladih ljubavnika koji se ne boje prelaziti granice, koji žele iskusiti sve što je moguće, a ponajprije istraživati vlastitu tjelesnost. Negdje u pozadini njihovih misli pomalja se svijest o kraju svijeta koji bi trebao nastupiti 2000. godine, kad komet udari o Zemlju i prouzroči uništenje naše civilizacije.

Marta Dzido (1981.), spisateljica i autorica dokumentarnih filmova, diplomirala je na Poljskoj filmskoj školi u Łódźu. Autorica je triju romana: Śladu po mamie (2003.), Małźa (2005.), Matrioszka (2013.) i publicističkog naslova Women of Solidarity (2016.). Bila je direktorica fotografije u dokumentarcu Underground Women’s State (2009.), koredateljica filma Downtown (2010.), dokumentarca nagrađenog nagradom Hollywood Eagle Documentary 2011. godine, te scenaristica, pomoćnica redatelja i montažerka filma Solidarity according to Women (specijalna nagrada Poljskog filmskog instituta Krzysztof Kieślowski Beyond Borders 2014. godine) i dokudrame Women Power (2018.).

­­Adrian Cvitanović (1974.) diplomirao je komparativnu književnost i poljski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Honorarni je suradnik u raznim književnim časopisima (Književna smotra, Nova Istra, Mogućnosti, Riječi, Svjetlo, 15 dana), u kojima objavljuje eseje, članke i književne kritike, studije i književne prijevode. Često surađuje s Trećim programom Hrvatskog radija. Prevodi s poljskog jezika. Živi i radi u Zagrebu.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu