Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
24.09.2021. u 19:00 @ Booksa

Razgovor s Dafne Berc i Dinom Belamarićem

Large nautika web e1561563669524
Ponedjeljak
20.09.2021.

U suradnji s udrugom SF:ius u parku ispred Bookse održat će se predstavljanje projekta OZDRAVLJIVANJE TERITORIJA Nº2: MOLAT.

U predstavljanju će sudjelovati arhitekti Dafne Berc i Dino Belamarić te etnolog i kulturni antropolog Tomislav Augustinčić.

U produkciji su sudjelovali i Iva Jelinčić, Marko Sančanin, Josipa Lulić, Paula Marinović, Dinko Kreho, Marin Berović, Ena Jurov, Ena Grabar i Tihana Pupovac.

OZDRAVLJIVANJE TERITORIJA Nº2: MOLAT novomedijska je produkcija s e-publikacijom koja predstavlja rezultate višedisciplinarnog istraživanja i radionice spekulativnog urbanističkog diskursa. Rezultat je suradnje SF:iusa s arhitektima Dafne Berc i Dinom Belamarićem, koji od 2016. kontinuirano rade na analitici ozdravljivanja teritorija, razvoju urbanističkih instalacija i performativnih izlaganja.

Istraživanje se bavilo prostorom bivšeg fašističkog logora u uvali Jazi na otoku Molatu koji je postojao između 1941. i 1943. godine i čije se posljedice na društveno-prostornu konstelaciju Molata osjećaju do danas. Kao element guste mreže fašističkog pogona smrti na sjevernodalmatinskom području, logor je zauzimao velik i ujedno i najatraktivniji dio relativno malog otoka te kapacitetom od oko 3000 zarobljenika i s preko 800 ubijenih uvelike nadmašivao dotadašnji kapacitet otoka. Međutim, u geomorfološkom smislu teritorij uvale Jazi oduvijek predstavlja vrijedan prostorni resurs, ne samo Molata već i zadarskog arhipelaga kojem Molat pripada.

Osim što je jedan od glavnih pristupa otoku morskim putem, uvala Jazi se već dugi niz godina koristi kao svima dostupno kupalište koje su otočani postepeno sami uredili, kao važan i jedan od rijetkih neformalnih prostora za društveno okupljanje i rekreaciju. Kao takav, teritorij bivšeg logora a današnjeg kupališta predmet je mikrokolonizacijskih prostornoplanerskih aspiracija. Sukladno predominantnoj konstelaciji kapitalističkih proizvodnih odnosa, posljedica takve eksploatatorske logike upravljanja teritorijem je narušavanje njegove društveno-ekonomske održivosti i otoku svojstvenog identiteta.

Dafne Berc arhitektica je specijalizirana za urbanističku teoriju. Studirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Berlage Institute u Amsterdamu i Universidad Politécnica de Catalunya u Barceloni. Velik dio svog radnog angažmana posvećuje proučavanju prostornih problematika u širem društveno-kulturnom kontekstu. 

Dino Belamarić arhitekt je koji kombinira arhitektonsko-projektantsku praksu i urbanističko istraživačko djelovanje. Autor i koautor je raznih arhitektonsko-urbanističkih projekata. Njegovo aktualno djelovanje sve je više usmjereno ka istraživačkoj sferi te realizaciji problematskih predavanja, izložbi, članaka, radionica i srodnih formata. 

Tomislav Augustinčić etnolog je i kulturni antropolog s istraživačim interesom za studije društvenog sjećanja te koordinator međunarodnih programa i projekata udruge SF:ius.

Predstavljanje e-publikacije održava se u okviru programa Priče s ruba.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu