Page arrow
14.09.2021. u 18:00 @ Booksa

Razgovor o zborniku 'Transformacija rada: narativi, prakse, režimi'

Large untitledief S naslovnice knjige.
Petak
27.08.2021.

U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku u parku ispred Bookse održat će se razgovor o zborniku Transformacija rada: narativi, prakse, režimi (ur. Ozren Biti i Reana Senjković), koji je u svibnju ove godine izašao u sklopu institutske biblioteke Nova etnografija.

U razgovoru će, uz urednike zbornika, sudjelovati Tanja Petrović i Andrea Matošević.

Zbornik okuplja trinaest izvornih znanstvenih radova u kojima autori iz pravne, filozofske i kulturnoantropološke perspektive promišljaju pitanja (transformacije) rada i (ne)zaposlenosti ponajprije u Hrvatskoj, ali i nekim drugim zemljama srednjoistočne Europe, dajući značajan i inovativan pregled tekućih transformacija rada i diskursa o radu. Time zbornik pridonosi širim globalnim raspravama o deindustrijalizaciji i postindustrijskom društvu, a objavljeni tekstovi doprinos su i aktualiziranom interesu znanstvene zajednice za klasu i radne odnose u razdoblju državnog socijalizma i tijekom postsocijalističke transformacije. 

Također, dubinske studije slučaja u zborniku prilog su širim antropološkim diskusijama o tekućim transformacijama rada i subjektiviteta radnika, subjektiviteta mladih koji su tek došli na tržište rada, ali i subjektiviteta onih koji su izgubili posao i ne uspijevaju se ponovo zaposliti.

Tanja Petrović znanstvena je savjetnica na Institutu za studije kulture i sjećanja ZRC SAZU u Ljubljani. Objavila je niz radova iz područja antropologije post-socijalizma, studija sjećanja, studija roda, studija baštine i antropologije rada. Autorica je i urednica nekoliko knjiga.

Andrea Matošević izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te jedan od osnivača Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri istom Sveučilištu. Objavio je četrdesetak znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima radova, četiri autorske knjige te je suuredio dva zbornika radova.


Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

 

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Booksa u parku!

Zagrebačkom Martićevom opet glasno odzvanjaju književnost i kultura – stigla nam je Booksa u parku 2021!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large 1.6.   18.7.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu