Page arrow
27.05.2021. u 18:00 @ Booksa

Razgovor o monografiji Galerije Miroslav Kraljević

Large img 20201021 123006 1536x1398
Srijeda
19.05.2021.

U suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević u parku ispred Bookse održat će se razgovor o knjizi Strujanja / 34 godine Galerije Miroslav Kraljević  (GMK, 2020.).

U razgovoru će sudjelovati urednice publikacije Ana Kovačić, Sanja Sekelj i Lea Vene, autori tektova Ivana Bago i Marko Golub te dizajner Ivan Klisurić.

Publikacija Strujanja predstavlja sveobuhvatnu analizu i interpretaciju programa Galerije Miroslav Kraljević tijekom više od trideset godina te pristupa Galeriji kao jedinstvenom slučaju hibridnosti na lokalnoj sceni suvremene umjetnosti pozicionirajući ju između nekoliko dihotomija: javni sektor — privatni sektor, amaterizam — profesionalizam, nezavisna scena —  javni kulturni sustav. Uz otvaranje istraživačkih tema povezanih s pojedinim naznačenim dionicama, namjera je također bila afirmirati kustoske pozicije i rad prethodnih voditelja galerije te ukazati na širi krug umjetnika, kustosa, institucija i ostalih kulturnih radnika koji su participirali u programu i tako sudjelovali u izgradnji pozicije GMK-a na kulturnoj sceni.

Publikacija je usmjerena na otvaranje prostora za daljnja istraživanja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, strukture suvremene likovne scene (koje je GMK samo jedan dio), odnosa nezavisne scene i javnih kulturnih institucija, ali i povijesti kolekcionarstva, kulturno-umjetničkih društava ili društvene uloge kulture i umjetnosti.

Knjiga sadrži tekstove kustosa i kustosica koji su od 1987. godine do danas vodili Galeriju Miroslav Kraljević, tekstove koji se bave specifičnom genezom Galerije u okvirima KUD-a i INA-e, zatim njenim programom, a donosi i kronologiju Galerije. Rad na publikaciji i njeno izdavanje poduprli su INA – Industrija nafte d.d., Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Foundation for Arts Initiatives i ERSTE Foundation.

Strujanja će se uz donaciju moći preuzeti na događaju.


Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

 

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Booksa u parku!

Zagrebačkom Martićevom opet glasno odzvanjaju književnost i kultura – stigla nam je Booksa u parku 2021!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large 1.6.   18.7.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu