Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
05.10.2021. u 18:00 @ Booksa

Razgovor o knjizi 'Dugi ženski marš' Ane Rajković

Large dugi zenski mars1 S naslovnice knjige.
Utorak
28.09.2021.

U suradnji s Centrom za ženske studije i izdavačkom kućom DAF u parku ispred Bookse održat će se razgovor o knjizi Dugi ženski marš: položaj radnica i ženski aktivizam u Hrvatskoj između dvaju svjetskih ratova (DAF, 2021.) Ane Rajković, povjesničarke rodne i socijalne historije.

O knjizi će razgovarati povjesničar dr. sc. Luka Pejić (Filozofski fakultet Osijek), antropologinja dr. sc. Renata Jambrešić Kirin (Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb), povjesničarka dr. sc. Andrea Pető (Central European University, Beč), povjesničarka mr.sc. Sandra Prlenda (Centar za ženske studije, Zagreb) i autorica knjige dr. sc. Ana Rajković (Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje).

U razgovoru će potražiti odgovore na pitanja: Što je uvjetovalo heterogenost ženskih identiteta u međuratnom razdoblju? Gdje su istaknute radnice u nacionalnoj povijesti borbe za radnička i ženska prava? Što znamo o slavonskoj Rosi Luxemburg i ženskim sindikalnim borbama? Zašto je važno poznavati naše prethodnice na ljevici, aktivistkinje i intelektualke te mnogostruka djelovanja lokalnih i globalnih silnica, koja dovode do društvenih promjena?

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. U slučaju vremenskih neprilika događaj se seli u klub, s ograničenom publikom.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu