Prema novim epidemiološkim mjerama klub Booksa poslužuje kavu za van svaki dan (osim ponedjeljka) od 11 do 17h. / You can order coffee to go every day (except Monday) from 11am to 5pm.
Close
Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
15.09.2020. u 16:00 @ Booksa

Razgovor: Ne precrtavati, nego crtati!

Large 1
Četvrtak
10.09.2020.

U suradnji s kustoskim kolektivom WHW i ususret otvorenju izložbe Ne precrtavati, nego crtati! u Galeriji Nova u parku ispred Bookse održat će se razgovor s Anom Hušman i Danom Perjovschim.

Razgovor će moderirati Ana Dević.

Izložba Ne precrtavati, nego crtati! uspostavlja dijalog između istraživanja Pionirskog grada u sklopu projekta Ane Hušman i Dubravke Sekulić i recentne serije crteža Dana Perjovschog. Oni dijele srodan interes za popularne i angažirane formate poput skiciranja, crtanih bilješki i testiranja koji čine integralni proces dijeljenja znanja.

Ana Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na odsjeku za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivačica udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada. Njezini radovi prikazani su na izložbama i festivalima diljem svijeta.

Dubravka Sekulić je arhitektica koja istražuje transformacije izgrađenog okoliša na prijelazu između politike, zakona i ekonomije. Nakon četiri godine koje je provela kao asistentica na IZK Institutu za suvremenu umjetnost na Tehničkom sveučilištu u Grazu, ove je godine postala Viša predavačica na Školi za arhitekturu na Royal College of Arts u Londonu. Nedavno je obranila doktorsku disertaciju "Constructing Non-alignment: The Construction Enterprise Energoprojekt 1961-1989" (Građenje nesvrstanosti: Građevinsko poduzeće Energoprojekt 1961.-1989.) na Institutu za povijest i teoriju gta na ETH Zürich. Dubravka je ko-kurirala konferenciju Life of Crops: Towards an Investigative Memorialization (Život usjeva: Prema istraživačkoj memoralizaciji), te je i dalje ključna članica istraživačkog tima. S Milicom Tomić uredila je "Exhibiting Matters” GAM.14 — Graz Architecture Magazine.

Dan Perjovschi živi i radi u Sibiuu i Bukureštu u Rumunjskoj. Njegove samostalne izložbe uključuju: The black and white Cape Town Report, A4 Art Foundation Cape Town (2019), The Prize Drawing, Kunsthalle Hamburg, 2016, Unframed, Kiasma, Helsinki (2013); Not over, MACRO, Rome (2011); What Happen to US?, MoMA, New York (2007); I am not Exotic I am Exhausted, Kunsthalle Basel (2007),The Room Drawing, Tate Modern, London (2006) i Naked Drawings, Ludwig Museum, Cologne (2005). Perjovschi je sudjelovao u brojnim grupnim izložbama i bijenalima poput of bread, wine, cars, security and peace, Kunsthalle Wien, (2020), On the Shoulders of the Fallen Giants, 2. Bijenale industrijske umjetnosti, Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan (2018), Bijenale u Jakarti (2015); Bijenale u Sydneyju (2008) Veneciji i Moskvi (2007) ili na 9. Istambulskom Bijenalu (2005). Perjovschi je dobitnik nagrada George Maciunas (2004) i Rosa Schapire /Kunsthalle Hamburg (2016).


Fotografija: Dan Perjovschi, Human, 2020.
 

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Sudjelujte u našim programima – virtualno!

S obzirom na specifičnu i nesigurnu situaciju u kojoj se nalazimo, do daljnjega se nažalost nećemo uživo družiti na programima u Booksi. Ali ako vam falimo bar upola koliko vi nama, već se osjećamo bolje.

A kako bismo skratili vrijeme do ponovnih cjelodnevnih druženja u klubu, zajedničkog komentiranja pročitanih knjiga u našoj „čitaonici“, diskusija na tribinama ili najobičnijeg ispijanja kava na klupici – svakako pogledajte koje smo vam „online“ aktivnosti pripremile.

Large 1.3.pratite programe ivan buvini%c4%87

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu