Page arrow
17.05.2022. u 19:00 @ Booksa

Predstavljanje zbornika 'COVID-19 u humanističkoj perspektivi'

Large adam niescioruk z9arfr0f248 unsplash Adam Nieścioruk; Unsplash.
Petak
06.05.2022.

U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku u praku ispred Bookse održat će se predstavljanje zbornika COVID-19 u humanističkoj perspektivi (IEF, 2022) koji su uredile Ivana Katarinčić, Jelena Marković, Ines Prica i Ana-Marija Vukušić.

Knjigu će predstaviti:
Una Bauer, docentica, Akademija dramske umjetnosti;
Tanja Bukovčan, docentica, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet
Irena Matijašević, prof. komparativne književnosti i engleskog jezika i književnosti, književnica i prevoditeljica
Ines Prica, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, Institut za etnologiju i folkloristiku (suurednica zbornika)

Moderatorica: Maja Pasarić, znanstvena suradnica, urednica biblioteke Nova etnografija Instituta za etnologiju i folkloristiku

Iz recenzija:

Odluka urednica da zbornik bude ovako širokog disciplinarnog obuhvata, i sa tim povezano ukazivanje na iznimnu složenost i duboku društvenu uslovljenost i ramifikaciju nečega što se na površini (i akutno) poima kao prvenstveno “zdravstveni” problem, omogućila je da se (očekivano) poentira na saznajnoj, ali i praktičnoj i angažovanoj vrednosti humanističkih disciplina. (dr. sc. Ildiko Erdei)

Zbornik COVID-19 u humanističkoj perspektivi predstavlja prvi opsežan pokušaj razmatranja kulturnih i društvenih posljedica pandemije u nas, ukazujući na složenost konteksta u kojima se odvijalo problematično suočavanje društva sa zarazom, promjenu uvriježenih oblika djelovanja te na imaginaciju različitih socijalnih aktera po pitanju funkcionalnosti, pa na kraju krajeva, i same ideje društva. Njegova kvaliteta izvire ne samo iz količine prikupljenih podataka nego i iz raznovrsnosti pristupa i dalekosežnosti problematike. (dr. sc. Tomislav Pletenac)

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu