Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
14.09.2023. u 19:00 @ Booksa

Predstavljanje zbirke pjesama "Kako je to" Lidije Dimkovske

Large untitled design  1 S naslovnice knjige. Autor korištene fotografije: Saša Kovačić
Srijeda
06.09.2023.

Izdavačka kuća Sandorf 14. 9. u 19 sati predstavit će zbirku odabranih pjesama Lidije Dimkovske Kako je to.

Uz samu autoricu sudjelovat će, prevoditeljica Borjana Prošev-Oliver, spisateljica Ivana Bodrožić i urednik Matko Abramić

Izbor iz poezije Kako je to višestruko nagrađivane makedonske spisateljice Lidije Dimkovske prva je njezina knjiga poezije na hrvatskom jeziku. Zbirka sadrži izbor pjesama iz triju knjiga poezije (prijevod Borjana Prošev-Oliver): pH neutralna za život i smrt (pH неутрална за животот и смртта, 2009.), Crno na bijelom (Црно на бело, 2016.)  i Granično stanje (Гранична состојба, 2021.). Potonja je nagrađena na Struškim večerima poezije nagradom Braća Miladinovci za najbolju knjigu poezije u 2021. godini. Dimkovska posjeduje snažan, radikalan pjesnički iskaz „crno na bijelo“ kakav bi poželjeli mnogi pjesnici, bez obzira na svoj spol-rod-nacionalnost-rasu. Dimkovska je autorica, koju čitatelj mora savladati svojom vlastitom, kritičnom snagom jetkosti, radikalnosti i spremnosti za bolna „granična stanja“ i katarzična iskupljenja. Zapitati se primjerice:

Kako je to …

biti dijete roditelja poginulih u ratu ...

Kako je to kad djeca posvajaju roditelje, a ne suprotno,

Kako je to

postati svjestan da je život igra neplivača

s valovima viših od njega samoga?

Lidija Dimkovska je rođena 1971. u Skopju. Makedonska je pjesnikinja, prozna spisateljica i prevoditeljica rumunjske i slovenske književnosti na makedonski jezik. Diplomirala je Opću i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu u Skopju, a doktorirala je na temi iz rumunjske književnosti na Fakultetu u Bukureštu. Živi u Ljubljani. Objavila je šest pjesničkih zbirki, tri romana, jedan američki dnevnik i zbirku kratkih priča. Književni časopis The Americam Poetry Review posvetio joj je naslovnicu i posebni dodatak. Romani Skrivena kamera i Rezervni život su dobili nagradu Društva pisaca Makedonije za najbolje prozne knjige, a Rezervni život i Nagradu Europske unije za književnost. Roman Non-Oui je bio nominiran za Nagradu Društva pisaca Makedonije za najbolju proznu knjigu za 2017. i Međunarodnu nagradu Balkanika. Izbor od pet priča iz zbirke Kako smo napustili Karla Liebknechta dobile su specijalno priznanje za kulturno nasljeđe na natječaju za najbolju europsku priču među dobitnicima EU nagrade za književnost. Dobitnica je njemačke nagrade za poeziju Hubert Burda, rumunjskih pjesničkih nagrada Tudor Arghezi i Poesis, Europske nagrade za poeziju Petru Kurdu u Vršcu, slovenske nagrade Čaša besmrtnosti – Velenjica te albansko-makedonske nagrade Naim Frasheri. Za svoju poeziju bila je nominirana za njemačku nagradu Brücke Berlin, za američku The Best Translated Book Award i poljsku nagradu Europski pjesnik slobode. Njezine pjesme i proza su prevedeni na više od dvadeset jezika.

 

 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

 

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu