Page arrow
08.12.2023. u 19:00 @ Booksa

Predstavljanje zbirke pjesama "Dvorišna vrata Zemlje" Gorana Čolakhodžića

Large untitled design  17 Autor korištene fotografije autora: Nikola Đaković (IG: drvoprekoputaterase).
Petak
01.12.2023.

Održat će se zagrebačka promocija treće knjige pjesnika Gorana Čolakhodžića, Dvorišna vrata Zemlje, koju je krajem 2022. godine objavilo beogradsko Raštan izdavaštvo. Goran Čolakodžić, višestruko nagrađivan kao pjesnik i prevodilac, jedan je od najosebujnijih pjesničkih glasova koji su se u posljednjih deset godina pojavili u zajedničkom jezičnom prostoru. Dvorišna vrata Zemlje kritika u regiji za kratko vrijeme je prepoznala kao osebujno djelo vrijedno čitateljske pažnje, što je rezultiralo uvrštavanjem ove knjige u najuže izbore relevantnih književnih nagrada u regiji, poput Nagrade Biljana Jovanović Srpskog književnog društva i Nagrade Stjepan Gulin

U razgovoru s autorom knjigu će predstaviti Ana Brnardić i Alen Brlek.  

O AUTORU
Goran Čolakhodžić (Zagreb, 1990) hrvatski je pjesnik i prevodilac s rumunjskog i engleskog jezika. Jedno od najznačajnijih imena nove hrvatske i ex-Yu poezije. Diplomirao je engleski i rumunjski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je pesničkih zbirki Na kraju taj vrt (2015), Pred gradom su kosci (2018), te zbirke Dvorišna vrata Zemlje (2022).
Dobitnik je književnih nagrada Goran za mlade pjesnike i međunarodne književne nagrade Mostovi struge, koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Prijevodi njegove prve knjige objavljeni su u Belgiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Makedoniji i Sloveniji. Zastupljen je u više antologija i panorama. Član je Hrvatskog društva pisaca, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, te programskog odbora festivala Goranovo proljeće. Od 2016. sudionik je europske književne mreže Versopolis.


O KNJIZI
Goran Čolakhodžić ušao je u pjesništvo na velika mala vrata – nagradom Goran za mlade pjesnike, zrelim, prepoznatljivim rukopisom koji je odlikovala generacijski atipična mirnoća njegovih redaka. Pjesnik i novom zbirkom, u koju je uklopljeno nekoliko ranijih pjesama, ostaje izvan trendova i zavodljivih konfeta miljea i epohe, prteći vlastitu, na rafiniranom visokom modernizmu i nenametljivoj konfesionalnosti temeljenu trasu. Jer, njegovim riječima: Moglo bi se beskrajno pisati, / moralo svašta još reći. Čitatelju, pokucaj na Dvorišna vrata Zemlje, provali, ili čekaj da ti se otvore, ali ih nemoj zaobići. 

Marko Pogačar

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu