Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
08.10.2021. u 18:00 @ Booksa

Pjesnikinja petkom: Pjesme koje ti pripadaju

Large untitled design   2021 08 23t121431.733
Ponedjeljak
12.07.2021.
Na idućoj tribini Pjesnikinja petkom gošća će biti pjesnikinja Josipa Marenić.

S njom će razgovarati Sanja Baković i Monika Herceg te će pritom predstaviti njenu zbirku pjesama Pjesme koje ti pripadaju.

Razgovarat će o poeziji općenito, stvarnosnom u poeziji, ali i tokovima poezije koje danas osjetimo u suvremenom hrvatskom poetskom stvaralaštvu, kao i sve češćim otklonima od tih tokova koje možemo primijetiti i kod njenog stvaralaštva. Razgovarat će i o motivima koji nose angažirane poruke, kolektivnom i osobnom u poeziji, hrabrosti ili kukavičluku pisanja, a ponajviše o tome kome zapravo pripadaju naše pjesme, o mitu inspiracije i koliko je pisanje inspiracija, a koliko rad. Dotaknut će se i toga kakav je put danas izdati knjigu pjesama u Hrvatskoj i koliko su bitne pojave poput recentnog hrabrog iskoraka Jutra poezije da, osim tribina, izdaje i zbirke pjesama.

Već od samog naslova zbirke pjesama Josipe Marenić jasno je da je riječ o autorici koja zna da joj poezija pripada, i da njome, što kasnije pokazuju i pjesme te zbirke, korača suvereno i samopouzdano, bez straha da su neke riječi krive ili preokupacije pjesama teške. Ona tako svojim jezikom probavlja nizove motiva i tema koje nas mnoge muče i tako daje glas svima nama i našim malim i velikim trenucima i strahovima, pišući i o napadu panike, poslovima koji nas izrabljuju, gubicima koji nas određuju jer nepovratno odnesu i dio nas, odnosima koji započinju nekad da jedan ponor ugleda drugi, našim slabostima i borbama, i sve te pjesme završavaju često u nekim pukotinama gdje je moguće zamisliti bilo kakav kraj i mimo onoga koji nam Marenić donese zadnjim stihom.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. U slučaju vremenskih neprilika događaj se seli u klub, uz ograničen broj publike.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

g
 

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu