Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
19.11.2021. u 19:00 @ Booksa

Pitaj što te zanima: spisateljice u dijalogu

Large untitled design   2021 11 17t085316.450 Fotofrafija Olje Savičević Ivančević: Nikola Kuprešanin.
Srijeda
17.11.2021.

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca nastavlja se tribina naziva Pitaj što te zanima - spisateljice u dijalogu.

Na trećem izdanju tribine nazvanom Bit će strašno kada ja porastem razgovaramo s dobitnicom nagrade Na vrh jezika Marijom Skočibušić te s jednom od naših najnagrađivanijih i najprevođenijih spisateljica, Oljom Savičević Ivančević. Program vodi i moderira Luiza Bouharaoua.

Kroz razgovor o debitantskoj zbirci poezije Marije Skočibušić Kraćenje razlomaka i zbirci Standardan život, koja u jednoj knjizi okuplja poeziju Saške Rojc (heteronim Olje Savičević Ivančević) te Oljine zbirke Kućna pravila i Mamasafari (i ostale stvari), fokusirat ćemo se na temu djevojaštva, njegove izazove, rane i revolucionarni potencijal.

Pripitomljavajući jezik (milom ili silom), obje autorice vode nas na putovanje proturječjima djevojaštava, predjelima nepodnošljive napetosti između nedoraslosti, suzdržanosti i šutnje te gladi, strasti i prkosa. Svjesne izvanjskih imperativa ispravnosti koji naređuju svođenje vlastitog tijela i tjelesnosti na društveno zadane okvire, Marija Skočibušić i Olja Savičević Ivančević olovkom daju oslonac vlastitom glasu kojim ispisuju nove mogućnosti življenja djevojaštva i tjelesnosti ispunjene pripadanjem i užitkom. Njihova poezija glasno dovodi u pitanje nametnute redukcije i nužnost ''odrastanja'' te nam snagom i prkosom pokazuje da smo baš onda kada smo svoje (ma koliko ''male'' ili ''mlade'' bile) zastrašujuće dorasle i dovoljne. 

Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu pilot je književna tribina koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što ''mlade'' autorice mogu naučiti od ''starijih'' i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

 

 

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu