Page arrow
22.05.2021. u 10:00 @ Booksa

Oaza Books u Booksi

Large 5hi6sdvw Iz slikovnice 'Kućni duhovi'.
Petak
14.05.2021.

U suradnji s umjetničkim kolektivom Oaza u parku ispred Bookse održat će se radionica ilustriranja i čitanje za djecu te razgovor o dječjoj knjizi. 

Vremenski raspored je ovakav: 

10:00 - 12:00 Radionica ilustriranja Kućni duhovi 

Besplatnu radionicu za djecu i odrasle inspirirana slikovnicom Dubravke Ugrešić Kućni duhovi vodit će Ana Kovačić koja će naučiti polaznike svih uzrasta kako na osnovu vlastitog iskustva ispričati priču i nacrtati svog Kućnog duha. Polaznici će zatim sami napraviti malu izložbu radova na otvorenom, a tehnika crtanja je tajna. Prijave za radionicu traju do četvrtka 20. svibnja do 15 sati na mail info@oazabooks.com.

Kućni duhovi postoje u fokloru mnogih kultura, osobito u slavenskima. To su “domaći” koje je koristila Ivana Brlić Mažuranić, u ruskoj se folklornoj imaginaciji javljaju kao domovye — duhovi koji žive u kući i čuvaju je — a kod nas kao domaći, malići, macići itd. Knjiga Kućni duhovi predstavlja skup duhovitih priča o malim, uglavnom nevidljivim mitskim bićima koja žive u kućama, poput grgeca, didlija, papučara, žderača i drugih. Podatke o kućnim duhovima Dubravka Ugrešić je, kako je napisala u uvodnom poglavlju u knjizi, prikupila promatrajući život stanara iz svoje zgrade.

Ana Kovačić je Ilustratorica i dizajnerica. Diplomirala je na zagrebačkom Studiju dizajna. Kao ilustratorica radi na raznolikim projektima u području nezavisne kulture i obrazovanja, ali i komercijalnim projektima za privatne naručitelje. Ilustrirala je knjigu Kućni duhovi te zbirku pjesama za djecu Olje Savičević Ivančević, čije objavljivanje nestrpljivo iščekuje. Stvara i živi s psom Borkom u Zagrebu.


***

12:00 - 12:30 Čitanje slikovnice Mama, mogu sama!

Interaktivno čitanje slikovnice Mama, mogu sama! autora Dine Pešuta vodit će glumica i dramska pedagoginja Maja Kovač. Mama, mogu sama! priča je o emancipaciji, o hrabroj, znatiželjnoj djevojčici koja se usuđuje zakoračiti u svakodnevne avanture, usprkos majčinim smiješnim i pretjerano zaštitiničkim upozorenjima. Prijave za čitanje traju također do četvrtka 20. svibnja do 15 sati na mailu info@oazabooks.com. 

Maja Kovač završila je X. gimnaziju i Plesnu školu Ane Maletić. Diplomirala je na Učiteljskoj akademiji, smjer predškolski odgoj. Dramski pedagog je u Kazalištu Trešnja i u 4 sobe, a kao glavni cilj dramskog odgoja u svome radu ističe buđenje psihofizičkih potencijala kod djece, kao i razvoj njihovih misaonih, verbalnih i socijalnih vještina. 20-tak godina radi kao profesionalna glumica u kazalištima za djecu i mlade. Neke od njenih značajnih uloga su Ariel (Shakespeare, Oluja, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu) te Matilda i Buratino (Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku).

***

13:00 - 13:45 Razgovor o dječjim knjigama

Razgovor o dječjim knjigama moderirat će krtitičarka Marija Ott Franolić, a sudjeluju pisac Dino Pešut, ilustratorica Ana Kovačić te dizajnerica i urednica Nina Bačun. U razgovoru će biti riječi o izdavaštvu za djecu, predstavit će se slikovnice Kućni duhovi i Mama, mogu sama! te skrenuti pozornost na važnost slikovnice kao medija koji je istovremeno i pedagogija i umjetnost i politička praksa.

Marija Ott Franolić neovisna je književna teoretičarka i kritičarka. Doktorirala je na ženskim dnevnicima, ženskoj povijesti i svakodnevici. Bavi se poticanjem čitanja i teorijski proučava vezu čitanja i mišljenja. Autorica je knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom (Disput, 2016.) te urednica dnevnika Divne Zečević Život kao voda hlapi (Disput, 2017.).

Nina Bačun, nakon Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala je Experience Design na KONSTFACK — University, College of Arts, Crafts and Design u Stockholmu 2011. Neki od radova su joj uvršteni, objavljeni i nagrađeni na domaćim i međunarodnim izložbama dizajna i umjetnosti. Svojim samostalnim i kolektivnim djelovanjem nastoji doprinijeti produkciji i diskursu dizajna na holistički način. Djeluje u domeni produkt dizajna, dizajna interijera, scenografije, vizualnih komunikacija, postava izložbi i samoinicirananih koncepata.

Dino Pešut rođen je u Sisku 1990. godine. Diplomirao je dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Drame su mu postavljane u mnogim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Marin Držić Ministarstva kulture za drame L.U.Z.E.R.I., (Pret)posljednja panda ili statika, Veliki hotel Bezdan, Stela, poplava, Olympia Stadion te Granatiranje. Osvojio je nagrade Deutschen Jugentheaterpreis te nagradu Heartefakt fondacije za najbolji suvremeni socijalno angažirani tekst. Polaznik je rezidencijalnog programa za nove dramatičare u kazalištu Royal Court u Londonu. Drame su mu prevedene na engleski, njemački, francuski i poljski jezik. Svoj prvi roman Poderana koljena objavio je 2018. Autor je teksta za slikovnicu Mama, mogu sama!

Broj sudionika na sva tri programa je ograničen, a događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Događaj je dio aktivnosti Platforme Upgrade. Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova te Grad Zagreb.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Booksa u parku!

Zagrebačkom Martićevom opet glasno odzvanjaju književnost i kultura – stigla nam je Booksa u parku 2021!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large 1.6.   18.7.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu