Page arrow
09.12.2022. u 18:00 @ Booksa

O hrvatsko-češkim književnim prijevodima od 1992. do 2022.

Large fb cover  11   1
Petak
02.12.2022.

Hrvatsko-češki odnosi tema su o kojoj se posljednjih godina, osobito u sklopu Hrvatsko-češkog društva naveliko govori, a ovaj put razgovarat ćemo o dugoj i prijateljskoj povijesti međusobnog prevođenja književnih djela pisanih na ovim srodnim jezicima te o njihovoj trenutnoj književnoj produkciji i kvaliteti prijevoda.

Koliko Hrvati prevode i čitaju češku književnost, a koliko Česi hrvatsku?

Postoje li u Hrvatskoj popularne češke spisateljice i pisci (a da nisu Milan Kundera) ili u Češkoj hrvatske spisateljice i pisci (a da nisu???)?

Koje su trenutno najprevođenije hrvatske spisateljice i pisci i možemo li o tome uopće govoriti? Koje su trenutno najprevođenije češke spisateljice i pisci u Hrvatskoj i zašto?

Čitamo li se međusobno više ili manje?

O ovim i sličnim pitanjima raspravljat ćemo s češkim bohemistom Matějom Martinčákom, s hrvatskom bohemisticom Suzanom Kos i hrvatskim književnikom Damirom Karakašem uz moderaciju Mateje Pavlic.

 

Tribina se održava uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu