Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
07.05.2024. u 18:00 @ Booksa

O čemu govorimo kada govorimo o seksizmu: Maja u sudnici

Četvrtak
02.05.2024.

Druga tribina u ciklusu O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu održat će se pod nazivom Maja u sudnici. Termin feminizacija pravosuđa prisutan je u razmatranju položaja žena unutar pravosudnog sustava, ali ga možemo protegnuti i na ideju kako se taj sustav odnosi prema ženama u cjelini. Prema podacima Europske komisije žene obnašaju čak 70% sudskih i 68% državno odvjetničkih dužnosti, a na nižim razinama taj broj je i veći. Ali, kao i obično dolazimo do nesrazmjernog udjela na najvišim razinama te na čelnim pozicijama pravosudnih institucija, kao i do najnižih plaća unutar sustava, primjerice prošle godine 560 eura neto. Nadalje, kakva je situacija kod pristupa samih žena pravosuđu, što je sa stereotipima koji na to utječu, ekonomskoj nejednakosti koja je često presudna i činjenicom da na pravo mnogi gledaju s ”neutralnog stajališta” čime se smatra da je rodna osjetljvost protivna objektivnosti.

Jesu li suci i sutknje dovoljno educirani o rodno uvjetovanom nasilju i širim društvenim fenomenima te je li osvještavanje postojanja femicida unazad nekoliko godina učinilo razliku? O svemu tome razgovarat ćemo s našim gošćama koje se pravom i feminizmom bave u praksi i u teoriji, dobitnicama nagrada za društveno djelovanje: izvanrednom profesoricom na Pravnom fakultetu Antonijom Petričušić, stručnjakinjom za suzbijanje femicida Dunjom Bonacci Skenderović i odvjetnicom koja ima veliko iskustvo u zastupanju diskriminiranih skupina u društvu Zrinkom Bojanić

Tribinu vodi i uređuje Ivana Bodrožić.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu