Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
03.07.2024. u 18:00 @ Booksa

O čemu govorimo kada govorimo o seksizmu: Maja u bolnici

Petak
28.06.2024.

Posljednja tribina prije ljetne stanke u ciklusu O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu održat će se pod nazivom Maja u bolnici

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije žene obnašaju oko 70% uloga u zdravstvu dok ih tek nešto manje od četvrtine ima rukovodeće pozicije, čini se da situacija nije drugačija niti u Hrvatskoj. Žene su brojčano nadmoćnije kao medicinske sestre i liječnice, u velikoj mjeri na svojim leđima iznijele su izazove nedavne pandemije i dalje istodobno preuzimajući veći dio skrbi za obitelj i kućanstvo. Kako se ogledaju te velike brojke u visini plaće, akademskim i ravnateljskim pozicijama, odnosu pacijenata prema doktorici ili doktoru, obiteljskom životu, brzi za reproduktivno zdravlje i prava žena da odlučuju o vlastitom tijelu? Je li kapilarno prisustvo patrijarhata i u liječničkoj profesiji odgovor na problem neravnopravnosti?  

O svemu tome Ivana Bodrožić razgovarat će s gošćama, uglednim liječnicama i zagovornicama prava žena: Tinom Dušek, Jasenkom Grujić i Ivanom Kekin. Dođite! 

 

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu