Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
17.11.2023. u 19:00 @ Booksa

Gaza, undated - podnijeti svjedočenje o boli

Large gaza  undated   podnijeti svjedo%c4%8denje o boli  1
Četvrtak
09.11.2023.

U organizaciji Inicijative za slobodnu Palestinu čitamo poeziju Farah Barqawidown i Rachel Tzvia Back, te drugih palestinskih i izraelskih autora i autorica, koji su svojim pisanjem propitivali mogućnosti poetskog u svjedočenju o tuđoj ili svojoj traumi ili o posljedicama neke druge teške okolnosti nametnute višom i organiziranom silom. 

Dakako, nastojat ćemo razumjeti i mogućnosti svjedočenja u poetskom kao jednom od najstarijih izraza čovjeka pod tegom nepravde i nesreće ili čovjeka koji je dovoljno blizu drugome koji pati, ali nije nužno u vatri te patnje. Jesmo li mi taj čovjek koji je dovoljno blizu da vidi tuđu nesreću i stradanje, ali dovoljno daleko da ne mora svjedočiti? Tko ipak bira svjedočenje? Nudi li poezija rezilijentnost svjedočenju kao ljudskoj potrebi za solidarnošću i uspostavljanjem nade čak i u najgorem paklu?

Gaza, undated - podnijeti svjedočenje o bolu će otvarati ovakva pitanja, ali propitivati i mogućnosti svojevrsnog ujedinjavanja u tugovanju i zbunjenosti koju mnogi osjećaju. Poezija može graditi snažne veze među ranjivima i slabima i stoga su u Booksi dobrodošli svi oni i sve one koji razumiju da dijeljenje iskustva nemoći i straha umanjuje njihove razorne efekte.

Na tribini će sudjelovati Ana Fazekaš, Andrijana Kos-Lajtman i Aneta Vladimirov.

Izabrane pjesme čitat će Jasmina Mujkić i Danijela Kvesić.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu