Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
09.05.2024. u 19:00 @ Booksa

Gaza, Undated: 3.343 kilometra sjeverno od Khan Yunisa

Četvrtak
02.05.2024.

Podnaslov četvrtog po redu okupljanja je Tri hiljade tristo četrdeset tri kilometra sjeverno od Khan Yunisa što je ujedno i stih iz pjesme autora Refika Hodžića, pisca, aktivista i Prijedorčanina, koji nam ovoga puta stiže sa svoje nizozemske adrese. Uz njega svoju će poeziju čitati i podijeliti domaće autorice Betina Ilić Grički, Monika Kovaljesko i Danijela Kvesić dok će prevoditelj Sead Nanić na samome početku pročitati svoj prijevod pjesme Refaata Alareera Ako mi je smrt.

Namjera ovog okupljanja, kao i svih prethodnih, jest uporna potraga za mogućnošću nade usprkos prizorima pakla u Gazi i usprkos onima koji, kako je to Josip Sever odavno napisao u svojoj pjesmi, nastoje svim silama spasiti rat. Stoga dođite dati podršku spašavanju nade i neskrivenom umjetničkom uvažavanju patnje svakoga tko se već samim svojim životom zatekao na putu nepravdi i destrukciji. Zahvaljujemo svim sudionicima i njihovom poetskom refleksu, koji iza sebe ostavlja nježnost za bolna, a solidarnost za usamljena mjesta. U okviru Inicijative za slobodnu Palestinu poetsko događanje Gaza, Undated uređuju Emina Bužinkić i Aneta Vladimirov

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu