Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
22.05.2024. u 17:00 @ Booksa

Čitateljski klub Filozofskog fakulteta: Čitamo Marca Balzana

Četvrtak
16.05.2024.

Na prvom u nizu čitateljskih klubova kojima Filozofski fakultet u Zagrebu, uz brojna druga događanja i susrete, obilježava 150-u obljetnicu postojanja, čitat će se roman Kad se vratim Marca Balzana, talijanskog romanopisca mlađe generacije (prev. Mirna Čubranić, HENA COM, Zagreb, 2023. ). Roman je to o migraciji i njezinim posljedicama po obitelj. Balzano polazi od spoznaje da su migracije ciklus koji se ne prekida, te da je kretanje nužno stanje koje pokreće civilizaciju: to je okvir unutar kojega on teži proniknuti u unutarnje, intimne i pojedinačne doživljaje likova. Složeni odnosi u četveročlanoj obitelji u romanu su dodatno otežani odsustvom roditelja, ponajprije majke, koja je primorana iz ruralne Rumunjske otići na sjever Italije radi posla. Ona se pritom suočava s dvostrukom usamljenošću: kao strana radnica u nepoznatoj urbanoj sredini, zatim kao povratnica koja otkriva da je s odlaskom izgubila pripadnost vlastitoj zajednici. Neočekivana obiteljska tragedija, zbog koje će se Daniela vratiti u Rumunjsku, uvodi u roman nove oblike usamljenosti s kojima se ona i njezina kći suočavaju, isprva svaka za sebe, zatim zajedno.

Između ostalog, razgovarat će se o različitim perspektivama, prikazima migracije i usamljenosti u romanu Kad se vratim Marca Balzana, te podijeliti dojmove, mišljenja, kritike i pohvale.

Talijanistički čitateljski klub koordinira prof. dr. sc. Tatjana Peruško s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a moderira ga diplomirani talijanist Lovro Klepac, uz sudjelovanje alumni i studentica zagrebačke talijanistike, , te ostalih zainteresiranih čitatelja.

Marco Balzano napisao je sedam romana, tri zbirke pjesama, knjigu eseja i zbirku priča za djecu. Dobitnik je brojnih talijanskih književnih nagrada: Campiello, Elba, Bagutta, Mario Rigoni Stern i dr. Roman Ostajem ovdje ušao je u uži izbor za najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega, u Francuskoj mu je dodijeljen Prix Méditerranée, te je preveden na tridesetak jezika. Roman Kad se vratim dobitnik je Nagrade za mediteransku kulturu 2021./2022. Dva su Balzanova romana dostupna u hrvatskom prijevodu: Ostajem ovdje, 2021., i Kad se vratim, 2023. (prevela Mirna Čubranić, izdavač HENA COM, Zagreb).

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu