Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
14.05.2024. u 19:00 @ Booksa

Predstavljanje knjige 'Raspevani Beograd - Urbani identitet i muzički video' Irene Šentevske

Autorica korištene fotografije: Milena Arsenić
Utorak
07.05.2024.

Možda niste primijetili ali napokon smo dobili akademski rad o cajkama koji je na visini zadatka. Raspevani Beograd: urbani identitet i muzički video Irene Šentevske (CLIO, 2023.) je velika studija o folku, rocku i rapu; selu, gradu i getu; socijalizmu, ratu i kapitalizmu. Trideset godina spotova, anegdota i politika je analizirano u maniri zrelih kulturalnih studija. Iako je fokus Beograd, ova knjiga je jednako aktualna za Zagreb, gdje nas isto muče svakodnevna malograđanska i politička banalizacija pop kulture i paralelni muk akademske zajednice. Dođite razbiti šutnju u Booksi gdje s autoricom razgovara Leonard Jurić. Posebno ako mrzite ili volite narodnjake. 

Važno je napomenuti i kako je knjiga Raspevani Beograd: urbani identitet i muzički video osvojila Nagradu grada Beograda za djelo iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti za 2023. godinu, a Vogue ju je uvrstio u izbor od 10 najboljih knjiga regionalnih izdavača za veljaču 2024

Irena Šentevska je doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Stručne radove do sada je objavljivala u 12 evropskih zemalja, SAD i Indiji, za vodeće akademske izdavače (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press itd.). Autorka je knjige The Swinging 90s: Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika (Orion Art, Beograd, 2016). Kao kustos Bijenala scenskog dizajna nagrađena je Velikom nagradom Srbije za primenjenu umetnost i dizajn (2006). Kao istraživač i prevodilac sarađivala je s velikim brojem umetnika i institucija kulture, od Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) do grupe Laibach.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

 

Književni program

Sastavni dijelovi Booksina književnog programa su tribine – 'Poezija na živo', 'Od riječi do riječi', 'Tribina o stripu', 'Što mi je ovo trebalo', 'Učitavanje', 'Booksa preporučuje' i festival 'Revija malih književnosti'. Vremenom neke tribine ukinemo, a neke nove pokrenemo, no svima je zajedničko da književnim temama pristupaju na neformalan način, otvoreno, ali kritički i s otklonom, a sudjelovanje publike – komentarima, pitanjima, prijedlozima – uvijek je dobrodošlo!

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu