Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
24.11.2021. u 18:00 @ Booksa

Učitavanje: Tara Jelovac i Martin Ladika

Fotografija Tare Jelovac: Mario Gregov.
Petak
19.11.2021.

Na idućoj književnoj tribini Učitavanje gosti će biti Tara Jelovac i Martin Ladika.

Moderatorski dvojac Martin Majcenović i Vigor Vukotić s njima će razgovarati o pisanju, književnosti i još koječemu.

Tara Jelovac rođena je 1991. u Zagrebu. Završila je fonetiku i lingvistiku na Filozofskom te Školu suvremenog plesa Ane Maletić. Radi s djecom predškolske dobi, rehabilitaciju kroz pokret. Njeni interesi su šaroliki. Pjeva, svira (klavir, ukulele i gitara), crta i slika, povremeno hekla, bavi se yogom, vrti poi, uči francuski, čita. Većinu navedenog radi vrlo nedisciplinirano i u zamasima, kako je voda odnese. Uz to – očito – i piše. Jako voli pisati pjesme i kratke priče. U pisanju (pa tako i u čitanju) najdraža joj je iskrenost, autentičnost i snovitost, a najdraža tema su joj ljudi, posebice emocije, tijelo i pokret te ulovljeni trenuci.

Martin Ladika odrastao je kraj rijeke i šume. Pjesme pronalazi, kao i one njega, igrom vjerojatnosti, nadahnuća i rada. Jezik mu je kao čovjeku veoma bitan i njime se podjednako opterećuje i oslobađa. U pjesmama pokušava stvoriti siguran prostor, u najboljem slučaju prostor jedinstva. Martin je, kao živo biće, u bliskom uzajamnom odnosu sa zvukom, što dovodi do mnogih pjevanja. Uglazbljuje dio svoga opusa, a dio pokušava pokretom prevesti u sliku. Nije izdao sabrano djelo poezije, nije objavljivao u časopisima niti se prijavljivao na natječaje, sramežljiv je i pomalo lijen. Čitao je doduše i pjevao u pregršt raznih prilika, ali Učitavanje u Booksi bit će mu prvo pjesničko predstavljanje u tom smislu.


Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

Tribina Učitavanje

Tribina Učitavanje, u organizaciji članova Književne grupe 90+, već nekoliko godina ugošćuje i predstavlja mlade autore koji još nisu poznati široj književnoj publici, nerijetko i autore s još neobjavljenim tekstovima. Tribinu vode i nove spisateljske nade pronalaze mladi književnici Martin Majcenović i Vigor Vukotić.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu