Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow
16.06.2020. u 22:00 @ Booksa

Učitavanje: Stefan Markovski

Large extra large stefan markovski   macedonia  1
Nedjelja
14.06.2020.

Nakon što su nam u proteklih nekoliko tjedana predstavili autore i autorice iz regije, BiH, Slovenije, Srbije, Vigor Vukotić i Martin Majcenović, voditelji tribine Učitavanje, svoje književno putovanje po regiji završavaju u Makedoniji razgovorom sa Stefanom Markovskim, koji će moderirati Vigor.

Stefan Markovski (Djevdjelija, Makedonija,1990) suvremeni je makedonski pisac i pjesnik. Diplomirao je na Katedri za Opštu i komparativnu književnost pri Filološkom Fakultetu Blaže Koneski i na Institutu za Filozofiju pri Filozofskom Fakultetu pri UKiM i je magistrirao na Fakultetu za Dramske Umetnosti – smer Filmsko i TV scenarijo. Član je Društva pisaca Makedonije, Makedonskog centra pri Internacionalnom Teatarskom Institutu (ITI) i poetske platforme Versopolis. Autor je scenarija za kratkometražne i serijske filmove, kao i tekstova za melodije. Redovno objavljuje eseje, studije i radove iz područja književne teorije i filozofije. Dobitnik je nagrada za prozu, poeziju i esej, međuu kojima Petre M. Andreevski za roman,  Makedonska književna avangarda za zbirku priča, Krste Cacanski za zbirku priča, Bele zore za poeziju, nagrade Književno pero i Goran Bujić HKD-a, nagrada Makedonske Akademije Nauka i Umetnosti (MANU) za priču, priznanje Opstine Djevdjelije 7-mo Novembarska nagrada i dr. Dio njegovog stvaralaštva je preveden i objavljen na više jezika. 

Ulomak iz romana Heretična pisma pročitajte na linku.


***

Snimku razgovora sa Stefanom pogledajte ovdje.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Tribina Učitavanje

Tribina Učitavanje, u organizaciji članova Književne grupe 90+, već nekoliko godina ugošćuje i predstavlja mlade autore koji još nisu poznati široj književnoj publici, nerijetko i autore s još neobjavljenim tekstovima. Tribinu vode i nove spisateljske nade pronalaze mladi književnici Martin Majcenović i Vigor Vukotić.

Sudjelujte u našim programima – virtualno!

S obzirom na specifičnu i nesigurnu situaciju u kojoj se nalazimo, do daljnjega se nažalost nećemo uživo družiti na programima u Booksi. Ali ako vam falimo bar upola koliko vi nama, već se osjećamo bolje.

A kako bismo skratili vrijeme do ponovnih cjelodnevnih druženja u klubu, zajedničkog komentiranja pročitanih knjiga u našoj „čitaonici“, diskusija na tribinama ili najobičnijeg ispijanja kava na klupici – svakako pogledajte koje smo vam „online“ aktivnosti pripremile.

Large 1.3.pratite programe ivan buvini%c4%87

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu